BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,72
ALTIN 2.506,53
HABER /  GÜNCEL

Emekli maaşı alacaklar!

301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'da işletme sahibi 100'de 100 yüz kusurlu bulunursa işçiye 10 bin 535 yıllık primi kadar borçlanacak. Peki faciadan yaralı kurtulanlar?

Abone ol

Konuyu köşesine taşıyan Sabah yazarı Faruk Erdem yaralıların da kıdem ile manevi tazminat hakları bulunduğunu yazdı. İşte o yazı;

YARALILARA EMEKLİ MAAŞI

Soma'daki ölüm madeninde sadece hayatını kaybeden 301 işçimizin değil yaralananların da bazı hakları var. Yaralanan işçiler için iş görmezlik ödeneği ve kusurlu işletmeden alınacak kıdem ile manevi tazminat gibi haklar bulunuyor. İş kazası sonucu yaralanan madenciler, tedavi gördükleri sürece geçici iş görmezlik ödeneği alabiliyor. Bu ödenek günlük kazanca göre belirleniyor ve tedavinin yapılış şekline göre değişiyor.

Yaralanan madencimizin meslekte kazanma gücünü yüzde 10 ve daha fazla kaybetmesi durumunda ise ödeneğin adı 'iş görmezlik' halini alıyor. Yani bir nevi emekli maaşı bağlanıyor. Bu ödemede ömür boyu sürüyor. Bu hesapta iş görmezlik oranı da devreye giriyor.

SİGORTASIZ İŞÇİNİN DE HAKKI VAR

Soma'da iddialar arasında sigortasız işçi çalıştırıldığı da vardı. Eğer ölenler arasında sigortasız işçi varsa sigortalıların yararlandığı tüm haklar kendileri için de geçerli.