BIST 10.302
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.406,21
HABER /  DÜNYA

Elleriyle kazarak ceset arıyorlar!

Onları en iyi biz anlıyoruz. Deprem vurdu geçti. Enkaz altında yakınları var. Elleriyle kazarak onlara ulaşmaya çalışıyorlar.

Abone ol

Endonezya'da kurtarma ekiplerini ve yardım çalışmalarının henüz ulaşamadığı bölgelerde, köylüler elleri ile kazarak enkaz altındaki cesetleri çıkarmaya çalışıyor.

Endonezya'da büyük acılara yol açan büyük depremi dördüncü günü arama ve kurtarma çalışmaları halen devam ediyor. Yetkililer, Sumatra adasının batısındaki Pariaman eyaletinde enkaz altında 6 yüzden fazla insanın dağ eteği bölgelerdeki küçük köylerde toprak altında olabileceğini ifade ediyor.
Endonezya'yı 1 Ekim'de sallayan 7.6 büyüklüğünde şiddetli deprem sonucu resmi rakamlara göre ölü sayısı bin 300'ü aşarken, 3 bin kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor.

Depremin yol açtığı felaketin sonuçları ülkenin merkezlerden uzak köylerde daha yeni ortaya çıkıyor. Bu zamana kadar arama ve kurtarma çalışmaları bölgenin 900 bin nüfuslu başkenti Padang'da yoğunlaştı. Deprem Pariaman bölgesindeki dağ eteği köylelerde de küçük köyleri yok etmiş. Deprem sonucu dağlardan kayan kaya, ağaç parçaları ile çamurun dört köyü tamamen kapladığı kaydediliyor.

Endonezya Devlet Başkanı Yardımcısı Yusuf Kala, enkaz altında kalanların sağ bulunması için umut olmadığını söyledi. Kala, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Enkaz altıdakilerin artık sağ kalamayacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Endonezya Sağlık Bakanı Rüstem Pakaya, "Sumatra'da dağ eteklerindeki köyler 30 metre toprak ile kaplandı. Hatta 20 metre yüksekliğindeki camii minareleri bile görünmüyor." dedi.

Sumatra adasının Jumanak bölgesinde ise sağ kalanlar depremin üzerinden dört gün geçmesine rağmen ne devlet yardımı ne de hiçbir kurtarma ekibinin bölgeye gelmediğini aktardı. Sadece 20 polis memurunun geldiğini söyleyen yerliler, polislerin de bir ekskavatör ve ceset torbaları getirdiklerini ifade ettiler. Kurtarma ekiplerinin bölgeye gelmesinde umudunu yitiren köylüler, kendi elleri ile toprağı kazarak cesetleri çıkarmaya çalışıyor. Cesetlerinin çoğunun tanınmaz durumda olduğu ifade ediliyor.