BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,64
ALTIN 2.392,44
HABER /  GÜNCEL

'El Kaide'yi Bin Ladin yönetiyordu'

ABD güçleri, daha önceki açıklamalarının aksine bin Ladin'in öldürüldüğü güne dek El Kaide yönetiminde aktif rol oynadığını savundu.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri, Usame bin Ladin'in El Kaide'den kopmuş bir figür olmadığını, öldürüldüğü güne dek aktif rol aldığını savundu.

Usame Bin Ladin, geçen hafta Amerikan özel kuvvetlerinin baskını sonucu Pakistan'da öldürülmüştü.

Amerikalı yetkililer, öldürülmesinden önce bin Ladin'in devamlı kaçmakta olan, kukla bir lider olduğunu iddia etmişti.

Amerika Birleşik Devletleri ayrıca bin Ladin'in evine yönelik baskında ele geçirilen beş video kaydı, sessiz olarak yayımladı.

Kayıtlardan biri bin Ladin'i Amerikan halkına bir mesaj verirken gösteriyor.

Diğerinde ise bin Ladin, televizyonda kendisi hakkındaki haberleri izliyor.

Bazı Pakistanlılar ise bin Ladin'in öldüğüne hala ikna olmadıklarını, video kaydın gerçek olmadığını düşündüklerini belirtiyor.

Yemen'deki El Kaide liderine saldırı

Bu arada Amerikalıların El Kaide'nin en üst düzey isimlerinden birini insansız uçakla hedef aldığı, ancak saldırının başarısız olduğu bildirildi.

Söz konusu kişi El Kaide'nin Arabistan Yarımadası kolunun lideri olan Enver el Evlaki.

ABD'nin insansız hava aracıyla geçtiğimiz Perşembe günü Yemen'de düzenlediği saldırıda El Kaide'nin orta düzeydeki iki militanı olduğu düşünülen iki kardeş öldürülmüştü.

Usame bin Ladin'in Pakistan'da öldürülmesinden bir kaç gün sonra yapılan bu saldırıda asıl hedefin, Evlaki olduğu bildirildi.

CBS News ve Wall Street Journal'ın haberlerine göre, adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililer, asıl hedef durumundaki ABD doğumlu Evlaki'nin saldırıdan kurtulduğunu belirtti.

Ülkenin güneyindeki saldırıda, vurulan otomobilde bulunan iki kişi ölürken, Amerikalı yetkililer, "Araçta Evlaki'nin olduğunu umuyorduk" dedi.

Ancak Amerikan Savunma Bakanlığı bu iddialar üzerinde yorum yapmayı reddediyor.

El Kaide'nin en önemli isimlerinden bir olarak görülen Evlaki'nin, ABD içinde düzenlenmiş bazı eylemlerin arkasındaki isim olduğu ileri sürülüyor.

Diğer taraftan, Obama yönetiminin, İslamabad'dan El Kaide lideri Usame bin Ladin ile bağlantısını araştırmak amacıyla bazı Pakistan istihbaratının üst düzey yetkililerinin isimlerini istediği bildirildi.

New York Times gazetesinde yeralan haberde, Obama yönetiminin, Pakistan istihbaratının yetkililerine, Bin Ladin ile yakın ilişkisi bulunduğundan şüphelenilen üyelerinin isimlerini vermediğinden dolayı memnuniyetsizliğini dile getirdiği hatırlatıldı.

Amerikalı bir yetkili de gazeteye açıklamasında, ''Bilgiler, Bin Ladin'in 2003 yılı içinde Afganistan'ın aşiret bölgelerini terk ederek Afganistan'ın kuzeyindeki kentsel bölgelere yerleştiğine işaret ediyor'' ifadesini kullandı.