BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.512,86
HABER /  GÜNCEL

El Kaide 'Orta Doğu'ya dönüyor'

Guardian gazetesine bilgi veren İslamcı gruplara yakın bir kaynak bazı üst düzey el Kaide militanlarının Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya dönmekte olduklarını söyledi.

Abone ol

El Kaide Yemen'de de faaliyetlerini artırıyor

Afganistan ve Pakistan'daki el Kaide yapılanmasına yönelik hava operasyonları sürerken, örgütün kilit liderlerinin Kuzey Afrika'ya gittikleri iddia edildi.

Guardian gazetesinin haberinde, örgütün önemli isimlerinin öldürüldüğü hayatta kalanların bazılarının da Kuzey Afrika'ya, özellikle Libya'ya gittikleri belirtiliyor.

Jason Burke imzalı haberde üst düzey bir İngiliz yetkilinin, el Kaide'nin kilit önem taşıyan yöneticilerinden yalnızca birkaçının hayatta kaldığını söylediği aktarılıyor.

İslamcı gruplara yakın bir kaynağa da dayandırılan haberde, en az iki önemli el Kaide yöneticisinin Libya'ya gittikleri, bazılarının ise yolda yakalandığı da belirtiliyor.

Gazeteye bilgi veren kaynak, Kuzey Afrika kökenli bir grup deneyimli el Kaide yöneticisinin Afganistan'ın kuzey doğusunda Kunar vilayeti sınırları içindeki kamplarını terk edip Orta Doğu'ya döndüklerini de ifade ediyor.

Guardian yazarı Jason Burke, el Kaide liderlerinin Kuzey Afrika'ya kendilerini daha güvende hissedecekleri için mi, yoksa Arap Baharı'nın ardından oluşan tabloyu kendi lehlerine çevirecek bir stratejik hamle gerçekleştirmek amacıyla mı yöneldiklerinin açık olmadığını kaydediyor.

Burke'e göre, üst düzey militanların Orta Doğu'ya dönmeleri, örgütün lideri Usame Bin Ladin'in Pakistan'ın Abbuttabat kentinde bir operasyonda öldürülmesi ardından, el Kaide'nin yeni bir stratejik yönelime girmiş olabileceğini düşündürüyor.

'Arap Baharı' olarak adlandırılan ayaklanmalar sonrasında Orta Doğu'daki gelişmelere uzak kaldığı belirtilen el Kaide örgütünün, yıkılan rejimlerin yerine kurulan yeni yönetimlerde, İslamcı grupların büyük ağırlık kazanması sonucunda, bölgede nüfuzunu artırma çabasına giriştiği tahmin ediliyor.