BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.444,37
HABER /  GÜNCEL

El Kaide liderinden IŞİD'e birleşme çağrısı!

El Kaide liderine ait olduğu öne sürülen ses kaydında "cihatçılara" seslenen Eymen Zevahiri, "ABD ve Rusya’nın Suriye ve Irak’taki saldırılarına karşı birleşin" çağrısı yaptı.

Abone ol

Reuters’ın haberine göre Zevahiri, "cihatçı" gruplara aralarındaki çekişmelere son vererek Rusya'ya karşı güç birleştirme çağrısı yaptı.

Ses kaydında Zevahiri, "ABD, Rusya, İran, Nusyariler ve Lübnan Hizbullah’ı bize karşı koordine oluyor. Biz onlara karşı gücümüzü birleştirmek için aramızdaki savaşı durdurmaktan aciz miyiz" çağrısı yapıyor.

'Her yerdeki ve tüm gruplardaki cihatçılara' seslenen Zevahiri şöyle konuştu:

"Amerikan, Avrupalı, Rus, Rafızi ve Nusayri bir saldırının altındayız. Bundan dolayı Doğu Türkistan’dan Fas’a kadar uzanan coğrafyada İslam’a ve ümmete karşı olan bu şeytani ittifaka karşı tek saf olarak durmamız gerekiyor."

Ses kaydının ne zaman alındığı net olarak bilinmese da Zevahiri'nin Rusya’nın 30 Eylül'de Suriye'de başlattığı hava saldırılarından bahsetmesinden dolayı, bunun geçtiğimiz ay içinde yapıldığı anlaşılabilir. Suriye'de faaliyet gösteren El Kaide'ye bağlı Nusra Cephesi, Esed rejiminin yanı sıra 2014'ten bu yana IŞİD'le de çatışıyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında Zevahiri’ye ait olduğu öne sürülen bir başka ses kaydında El Kaide lideri, örgütün eski bir figürü olan Ebu Bekir Bağdadi’nin liderliğindeki IŞİD’in 'meşruiyetini' reddetmişti. Ancak aynı ses kaydında kendisi Irak veya Suriye’de olsaydı, Batı'nın ittifakına karşı bu örgütle işbirliği yapabileceğini söylemişti.

Mısır’ın Sina Yarımadası’nda aktif olan ve IŞİD’e bağlılığını açıkladıktan sonra ismini Ensaru Beytul Makdis’ten Sina Eyaleti’ne çeviren bir örgüt, üzerindeki 224 kişiyle beraber Mısır’da düşen Rus uçağı olayının sorumluluğunu üstlenmişti. Örgütün bu iddiasını reddeden Rusya, uçağın hedef alındığına dair delilin olmadığını söylemişti.