BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,77
ALTIN 2.433,54
HABER /  DÜNYA

Eksi 80 derecede gelen şifa

Kalp ritim bozukluğu teşhisi konulan 9 yaşındaki minik Hasan, Prof. Dr. Volkan Tuzcu tarafından dondurarak tedavi yöntemiyle tedavi edildi. ...

Abone ol

Kalp ritim bozukluğu teşhisi konulan 9 yaşındaki minik Hasan, Prof. Dr. Volkan Tuzcu tarafından dondurarak tedavi yöntemiyle tedavi edildi.
İstanbul’da yaşayan 9 yaşındaki Hasan Duman’ın yaşıtları gibi koşup oynayamadığını gören ailesi, doktora başvurdu. Zaman zaman da dudakları moraran, baygınlık geçiren küçük çocuğa kalp ritim bozukluğu teşhisi konuldu. Küçük yaşta kalp ilacı kullanmaya başlayan Hasan, Medipol Üniversitesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Volkan Tuzcu’nun yardımıyla sağlığını geri kazandı. Cry ablasyon (-80 derecede dondurarak tedavi) yöntemiyle tedavi edilen Hasan, yaşıtları ile koşup oynamaya başladı.
Dondurarak tedavi yöntemiyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Volkan Tuzcu, "Ablasyon, kalp ritim bozukluğu tedavisinde kullanılan bir yöntem. İki şekilde ablasyon yapılabiliyor. Biri ritim bozukluğuna neden olan alanın yakılarak ortadan kaldırılması, diğeri de -80 derecede dondurularak ortadan kaldırılması. Hasan’ın ritim bozukluğu tam ileti sisteminin dibinde olduğu için bunu yakarak değil, dondurma yöntemi ile yapmak gerekiyordu. Güvenli olması açısından. Bu işlemi radyasyon kullanmadan yaptık. İşlem sonrasındaki takiplerimizde hiçbir problemin olmadığını gördük. İlaçsız bir şekilde iyiye gidiyor" dedi.

"BU YÖNTEM TÜRKİYE’DE ÇOK BİLİNMİYOR VE ÇOCUKLAR İLACA MAHKUM EDİLİYOR"
5-6 yaşın üzerindeki çocuklarda bu işlemin başarı ile uygulanabildiğine dikkat çeken Volkan Tuzcu, ritim bozukluğu olan alanların eksi 80 derece ile dondurularak devre dışı bırakıldığını vurguluyor.
Dondurarak tedavinin birkaç yöntemle daha güvenli hale getirilebildiğine dikkat çeken Tuzcu, "Normalde işlemler sırasında radyasyon kullanılıyor. Kalbin içerisine kasıktan anjiyo gibi koyduğumuz kabloları görüntüleyerek izlememiz gerekiyor. Bunu izlemek için de radyasyon gerekiyor. Biz üç boyutlu elektrik sistemini kullanarak kalbin içerisini radyasyon kullanmadan görüntüleyebiliyoruz. İşlem yaparken zarar vermemek lazım. Bu yöntem ile kalbin hassas ileti sistemine kroner damarlara zarar vermeden tedavi etmek mümkün olabiliyor. Hastaya göre değişmekle birlikte bu işlemlerimiz birkaç saat sürüyor. Hafif anestezi altında yapılıyor. Kasıktan anjiyo yapar gibi toplardamarlardan girdiğimiz için kanama riski olmuyor. Herhangi bir kesi ,dikiş yok. Hastalarımız 4-5 saat sonra ayağa kalkabiliyorlar. Genelde ertesi gün de ilaçsız bir şekilde taburcu oluyorlar" şeklinde konuştu.
Bu yöntemin Türkiye’de bilinmediğini kaydeden Prof. Volkan Tuzcu, çocukların yan etkileri olan ilaçları kullanmak zorunda kaldığını ifade etti. İlaçları bazı yan etkilerinin olabildiğine dikkat çeken Tuzcu, "O nedenle artık dünyada ablasyon dediğimiz yöntemle tedavi ön plana geçmiş durumda. Uzun yıllardır bu şekilde yapılıyor. Amerika’dan dönüş amaçlarımdan biri de buydu. Ülkemize bu konuda eleman yetiştirmek. Kardiyolog olmak yetmiyor. Çocuk kardiyoloğu olmak yetmiyor. Sıklıkla yanlış teşhis görüyoruz. Artı gereksiz yere ilaç kullanımı görüyoruz. Tabi bunların bir takım mahsurları var. Normalde yüzde 90 -95 şifa şansı olan bir yöntem varken çocuklarımızın gereksiz ilaç kullanması bir şekilde engellemek gerekiyor" dedi.
(İHA)