BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Ekonomi de alarm zilleri mi çalıyor?

CHP Genel Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ekonomide tansiyonun yeniden artmaya başladığı uyarısında bulundu

Abone ol

Öztrak, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de cari açığın azalmasına rağmen dışarıdaki normal kaynakları kullanmakta zorlandığını ileri sürerek, ilk 2 ayda milli rezervlerin 1,6 milyar dolar eridiğini söyledi.

Merkez Bankası'nın geçen yılın temmuz ayında 56,2 milyar dolar olan net döviz pozisyonunun bu yıl 38 milyar dolara indiğini, bunun da rezervlerin eridiği anlamına geldiğini anlatan Öztrak, ''Dünyada tansiyon yeniden artmaya başladı. İspanya ve İtalya'da faizler yeniden yükselmeye ve sıkıntılar artmaya başladı'' diye konuştu.

Öztrak, Dünya Bankası'nın Çin ile ilgili büyüme tahminlerini düşürdüğünü, 1. çeyrek büyüme hızının yüzde 8,1 gibi piyasa beklentilerinin altında kaldığını belirterek, ''Dışarıda da hava çok iyi gözükmüyor'' ifadesini kullandı.

İHRACAT YAVAŞLAYACAK!

Sanayide rekabet gücünün erimeye başlayacağını ve ihracat artışlarının da yavaşlayacağını ileri süren Öztrak, şöyle konuştu:

''Merkez Bankası sıkışmaya başlamıştı, şimdi bütçe sıkışmaya başladı. Vergi gelirlerindeki artış dolaylı vergilere baktığımızda yüzde 5'lerin altına inmiş durumda. Bunu fark eden Maliye Bakanı, 'bakanlıkları uyarıyor ve harcamalarınıza dikkat edin' diyor. Vatandaşın da gelirleri azalacak, borç batağında daha da zorlanmaya başlayacak. Başbakan bunu fark etti, Çin'e gitti ve 'Türkiye'yi yatırım ve ticaret üssü yapın' dedi. Biz 100 kazanıp 110 tüketiyoruz; Çin, 100 kazanıp 60 tüketiyor.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı teşvik paketi ile ilgili görüşlerini de açıklayan Öztrak, ''Hangi tarihte uygulanacağı konusunda mutabakata varılmamış. Hangi yatırımlara kim, ne kadar teşvik verecek; hangi ilin 2. bölgeye hangi ilin 4. bölgeye ait olduğu belli değil. İl bazındaki veriler gerçek verilere dayanmıyor'' dedi.

Öztrak, THY'nin bilançolarını dolar bazında hazırlamaya başladığını ifade ederek, ''Güçlü Türk lirasının geldiği son durum budur'' diye konuştu.

Bir soru üzerine vatandaşlara tasarruf yapmaları ve borçlarını azaltmaları çağrısında bulunan Öztrak, ''Zamlar, kamu kurumlarının geçmişte biriktirdikleri açıkları kapatmak için yapılmıştır. Zamların arkasında, Hükümetin ekonomiyi yönetmeyi bilmemesi de vardır'' diye konuştu.