BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.497,40
HABER /  DÜNYA

Dünyayı diken üstüne oturtan açıklama! Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Ukrayna için sabrımızın sonu geldi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yıllık basın toplantısında dünyayı tedirgin eden bir çıkışı imza attı. Lavrov, "Sabrımızın sonu geldi. Biliyorsunuz ki çok sabırlıyız. Çok uzun süre kendimizi tuttuk, artık bir şeylerin olma zamanı geldi" dedi.

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geride bırakılan yılda dış politikada yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu bir basın toplantısı yaptı. Rusya’nın kendi güvenliği için NATO’dan istediği garantiler konusunda yapılan görüşmelerin ilk turunun tamamlanmasının hemen ardından gerçekleşen toplantıda Lavrov, Ukrayna krizini daha da derinleştirecek sözlere imza attı. İşte Lavrov'un Türkiye ve Ukrayna dahil gündemdeki konulara ilişkin açıklamaları...

'Erdoğan'ın danışmanının sözleri hakkında Türkiye'den açıklama istedik'

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı İhsan Şener'in Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) barış güçlerinin Kazakistan'da kullanılmasına ilişkin sözleri hakkında Türkiye'den açıklama talep ettiklerini belirtti. "Ankara'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanlarının biri, en hafif tabirle, anlaşılmayan bir açıklama yaparak Kazakistan'ın KGAÖ'yü davet etmesini kınadı. Türk meslektaşlarımızdan bunun ne anlamı geldiği konusunda açıklama talep ettik" diyen Lavrov, Türk ve Azeri resmi yetkililerden bu konuda 'sinirli bir tepki' görmediklerinin altını çizdi.

'Çok uzun süre kendimizi tuttuk, artık bir şeylerin olma zamanı geldi'

Rusya Dışişleri Bakanı, ABD ile NATO’nun, Ukrayna’daki gerilimi bahane edip gelecek aylarda Rusya sınırları yakınlarına askeri güçlerini yığabileceklerine inanmak için sebepleri olduğunu kaydetti.
Lavrov, Rusya’nın Batı ülkelerinin eylemlerine karşı sabrının tükendiğini belirtti: “Sabrımızın sonu geldi. Biliyorsunuz ki çok sabırlıyız. Çok uzun süre kendimizi tuttuk, artık bir şeylerin olma zamanı geldi. Şimdi artık teliflerimize somut olarak verilecek yanıtı bekliyoruz.”

NATO bize ne yapacağını söyleyemez

Lavrov, NATO’nun Rusya’ya Ukrayna sınırı yakınındaki askeri güçlerini üslerine geri gönderme çağrısı yapmış olmasına ilişkin, “Amerikan, Kanadalı ve İngiliz güçleri sürekli olarak Rusya sınırları yakınına konuşlandırırken, NATO’nun Rusya’ya kendi askeri güçleri ile kendi toprakları üstünde ne yapacağını söylemesi kabul edilemez” vurgusunu yaptı.

AB tüm etkileşim kanallarını yıktı

AB'nin güvenlik garantileriyle ilgili müzakerelere dahil edilip edilmeyeceği sorusuna Lavrov şu yanıtı verdi: "AB'nin, güvenlik müzakerelerine katılımını nasıl gördüğünü bilmiyorum. Açıkça söyleyeyim, bilmiyorum. Bunun sebebi bunu istemememiz değil. AB, 7.5 yıl önce, güvenliğin sağlanmasıyla ilgili mekanizmalar da dahil Rusya'yla olan tüm etkileşim mekanizmalarını yıktı ve bundan üzüntü duyuyoruz. Şimdi biz ABD ve NATO'ya başvurduk. NATO'yla aramızda en azından Rusya-NATO Konseyi kağıt üzerinde duruyor, Kuruluş Senedi'ni kimse iptal etmedi. Ancak AB'yle olan tüm iletişim kanallarına Avrupalı meslektaşlarımız tarafından beton döküldü. AB'nin güvenlik çıkarlarının göz ardı edilmesinden endişe duyduklarını görüyoruz, bunu açıkça itiraf ediyorlar."

Top Avrupa Birliği tarafında

Rusya ve AB'nin tüm bağları koparmadığını, geçen yıl AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'le görüştüklerini ve yeniden görüşmeye hazır olduklarını kaydeden Lavrov, "Her şey, Borrell'in Rusya'yla diyaloğu yeniden başlatmasına izin verip vermeyeceklerine ve onların gündeme getirebileceği konuların ne kadar yapıcı olacağına bağlı. Top, AB'nin tarafında" dedi.

'Teklifimiz geri çevrilirse pek çok farklı şekilde yanıt verebiliriz'

Rusya Dışişleri Bakanı, ABD ve NATO’dan sözlü taahhütler istemediklerini, yazılı ve hukuki olarak bağlayıcı güvenlik garantileri beklentisinde olduklarını vurguladı: “ABD ile NATO, Rusya’ya iletecekleri yanıt içine kendi tekliflerini ekleyebilir fakat kilit olan, her şeyin yazılı biçimde iletiliyor olması. Zira her şeyin karşılıklı saygı ve çıkarlar dengesi çerçevesinde çözümlenmesini istiyoruz. (NATO’nun genişlemeyi durdurması maddesini de içeren güvenlik tekliflerinin) geri çevrilmesi halinde Rusya buna pek çok farklı şekilde yanıt verebilir.”