BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Dünyanın kardeşi Titan

Satürn'ü araştırmak için gönderilen Cassini uzay aracının geçtiği görüntüleri inceleyen bilim adamları, dünyaya ikiz gibi benzeyen bir gökcismi tespit ettiler.

Abone ol

Bu gezegende de Dünya’daki gibi fırtınalar kopuyor, yağmur yağıyor, volkanlar patlıyor ve deprem oluyor. Gezegende akarsular ve göllerin olduğuna ilişkin güçlü kanıtlar var. Fırtına ve sağanakların oluşması, gezegenin kütlesi ile Güneş’e olan uzaklığı arasındaki orana bağlı.

Uzaklık oranı yakın
Dünya’nın kütle-Güneş’e uzaklık oranına en yakın gökcismi Titan. Sözgelimi Dünya’nınkine yakın kütlesine rağmen, Güneş’e yakınlığı dolayısıyla, Venüs’ün yüzeyindeki tüm su buharlaşıyor. Mars ise kütlesinin ve çekim gücünün küçük olması yüzünden Güneş’e uzak olmasına rağmen ısıyı koruyamıyor ve olan su donuyor. Titan ise Dünya gibi bu dengeyi tutturmuş olmasına rağmen, bu gezegendeki sıvı su değil metan. Sıvı halde bulunan metan muson benzeri yağmurların oluşmasına neden oluyor.

Sıcaklık sıfırın altında 178 derece
Titan’ın coğrafi yapısı Dünya’ya çok benziyor ancak uyduda Dünya’dakine benzer bir hayat bulunmuyor. Southwest Research Institute’ten David Grinspoon, Titan’ın yüzeyinin canlı barındırmak için çok soğuk, yani eksi 178 derece olduğunu bildiriyor. Ancak uydunun şu anki durumunu dünyanın yaşam başlamadan önceki haline benzetiyor ve mikro organizmaların şimdiden oluşmuş olabileceğini savunuyor.