BIST 10.139
DOLAR 32,30
EURO 34,86
ALTIN 2.382,47
HABER /  DÜNYA

Dünya Hizbullah için alarma geçti!

ABD'li yetkililer, Avrupa'da rahatça faaliyet gösteren Hizbullah örgütü konusunda alarma geçti.

Abone ol

ABD'nin Suriye'de Hizbullah örgütünün üyelerinin savaştığına yönelik iddialarının ardından New York Times gazetesi, Avrupa'da örgütün faaliyetlerine dikkat çekti.

Lübnanlı göçmenlerin arasında rahatlıkla faaliyet gösteren Hizbullah'ın "terörist örgüt" sayılmadığını hatırlatan gazetenin haberinde, Avrupa ülkelerinin Şii örgütün Lübnan'ın önde gelen siyasi ve sosyal hareketi olarak gördüğüne yer verildi.

SOSYAL PROJELERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Almanya iç istihbarat örgütünün "tehlike" raporuna göre Hizbullah'ın Avrupa'da 950 üyesi bulunuyor. Örgüt kıta genelinde yardım kampanyaları topluyor.

Hizbullah'ın Lübnan devletinin yanısıra yürüttüğü sosyal projeleri ile dikkat çektiğini belirten uzmanlar bunun da Avrupa'da örgüte karşı olumlu bir bakış açısının gelişiminde etkili olduğunu belirtiyorlar.

İSRAİL VE ABD'DEN İKNA ÇABASI

Batılı bazı uzmanlar ise Hizbullah'ın Avrupa için tehlike olabileceğini iddia ediyor. Bu iddialarına kanıt olarak Temmuz ayı sonunda Bulgaristan'ın Burgaz kentinde düzenlenen ve İsrailli turistlerin öldürüldüğü bombalı saldırıyı gösteriyorlar.

Saldırının hemen ardından Avrupa ziyaretine başlayan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da Hizbullah karşıtı kulis faaliyetleri yapmıştı. Hizbullah'ın "terör örgütü" listesine alınmasını isteyen Lieberman beklediği yanıtı bulamadı.

ABD de Avrupa'yı bu konuda sıkıştırıyor. Newyork Times gazetesine konuşan Dışişleri Bakanlığı'nın terörizm uzmanlarından Daniel Benjamin Hizbullah'ın Avrupa'da saldırılarda bulunabileceğini iddia etti.

ABD'li uzmanlara göre örgüt İran'ın Kudüs Tugayları ve Devrim Muhafızları ile ortak hareket ediyor