BIST 10.677
DOLAR 32,26
EURO 34,98
ALTIN 2.444,14
HABER /  GÜNCEL

Dünya Bankası'ndan uyarı: Yeni krize hazırlanın

Büyüme tahminlerini aşağı çeken Dünya Bankası 2008'dekine benzer şiddette yeni bir krizin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Abone ol

Dünya Bankası, küresel büyüme tahminlerini ciddi oranda düşürdüğünü açıklayarak, kalkınmakta olan ülkeleri yeni bir ekonomik krize hazırlıklı olmaları konusunda uyardı.

Dünya Bankası'na göre, 2012'de büyüme yüzde 2.5, sonraki yıl da yüzde 3'ün biraz üzerinde gerçekleşecek.

Banka, 2008'de yaşanan kriz şiddetinde bir sorunun da ihtimal dışı olmadığının da altını çizerken, kalkınmakta olan ülkelere alternatif planlar hazırlamaya başlamaları uyarısında da bulundu.

Dünya Bankası, krizden herhangi bir ülke ya da bölgenin muaf olmadığına da dikkat çekti.

Dünya Bankası başekonomistlerinden Justin Yifu Lin, kalkınmakta olan ülkelerin zayıflıklarını gözden geçirip hala zaman varken yeni şoklara hazırlanmaları gerektiğini vurguladı.

Dünya Bankası yöneticilerinden Andrew Burns de, euro bölgesinin krizine ve zengin ve yoksul ülkelerdeki etkisine gönderke yaparken de, ''Kalkınmış ve kalkınmakta olan ülkelerin büyüme oranları 2008-2009'daki oranlardan daha fazla düşebilir'' dedi.

Tahminler, 2012'de büyümenin kalkınmakta olan ülkelerde yüzde 5.4, zengin ülkelerde ise yüzde 1.4 olarak gerçekleşeceği yönünde.

Dünya Bankası haziran ayında büyümeyi kalkınmakta olan ülkeler için yüzde 6.2, zengin ülkelerde ise yüzde 2.7 olarak tahmin etmişti.

Büyümedeki yavaşlamanın küresel ticarette yavaşlama ve emtia fiyatlarında görülmeye başlandığına dikkat çeken Dünya Bankası raporunda, emtia fiyatlarının düşmesi gelişmekte olan ülkeler için ''iyi haber'' olarak niteleniyor, ancak gıda güvenliğinin yoksul ülkeler için hala ciddi bir sorun olduğunun da altını çiziyor.

Gıda fiyatları en Şubat 2011'deki en yüksek seviyelerinin yüzde 14 altında seyrediyor.