BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Dul kadınlara devlet güvencesi geliyor

Kadına şiddete yönelik elektronik kelepçenin ardından boşanmış kadınları yakından ilgilendiren yeni bir proje daha geliyor

Abone ol

Kadına yönelik şiddete karşı elektronik kelepçeyi gündeme getiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'den yeni proje.

Bu proje eşi vefat etmiş, sosyal güvencesi olmayan kadınların mağduriyetini gidermek için yapılacak. Eşinden ayrılmış kadınlar aile, hayatını yoluna koyana kadar sabit ücretle desteklenecek ve çocukları okutulacak.

Star gazetesine konuşan Bakan Şahin'in yeni dönemde yapacakları çalışmalarla ilgili özetle şu bilgileri verdi:

HER AİLENİN BİR DESTEK UZMANI OLACAK: Sağlıkta nasıl bir dönüşüm yapıldı ve bugün her ailenin bir hekimi varsa, Aile Sosyal Destek Projesi ile her ailenin bir de sosyal destek uzmanı olacak. Yüksek riskli olanlarla başlayacağız ama 74 milyonu kucaklayacak bir sisteme dönüştüreceğiz.

Uzmanlarca her ailenin analizi yapılacak ve o ailenin neye ihtiyacı varsa o temin edilecek. Şimdiki sistemde insanlar gelip benim şuna ihtiyacım var diyor. Oysa uzman sistemi hayata geçtiğinde bugün yaşadığımız birçok toplumsal soruna daha baştan, yangın çıkmadan, testi kırılmadan müdahale edebileceğiz.

ELEKTRONİK KELEPÇE EKİM’DE: AK Parti Kadın Kolları Başkanı olarak, milletvekili sıfatımla dünya tecrübesini yerinde inceledim. İspanya’ya Avusturya’ya gittik, oradaki modelleri inceledik. 4320’nin güçlendirilmesi, ailenin korunması için bir kanun teklifimiz vardı, şiddet uygulayan erkeğim evden uzaklaştırılması konusunda. Zincirin zayıf halkalarını zaten tespit etmiştik. Bakanlığa gelir gelmez de İçileri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve bizim bakanlığın uzmanlarıyla üçlü bir çalışma yaptık ve alt yapı zaten sağlam olduğu için üzerine eklenmesi gerekenler de ilave edildi ve sivil topluma sunulabilir hale geldi. 1 Ekimde Meclis açılır açılmaz bunu yasalaştıracağız. 

Aslında biz teknik takip dedik, elektronik kelepçeyi medya dedi. Bu da kötü bir şey, görünürlüğü sağladı. İspanya ve Avusturya buton sistemini, Amerika elektronik kelepçeyi kullanıyor. Hangisinin bize daha uygun olduğunu tespite çalışıyoruz.

150 BİN YETİM AİLEYE DEVLET DESTEĞİ: Bu ailelerin geliri 100 TL sınırında, yeşil kart imkânları düşük, çocukların eğitiminde sıkıntı var. Sosyal destek alıyorlar ama düzensiz bir çalışma sistemi bu. Bulundukları yerdeki kaymakamın ya da vakıf müdürünün inisiyatifine bağlılar. Biz şimdi diyoruz ki, “hizmet odaklı çalışıyorsak ve bu ailenin gerçekten desteğe ihtiyacı varsa onları bu kişisel inisiyatiften kurtaralım, devlet politikası geliştirelim”. Yaklaşık 150 bin aile var bu şekilde sosyal güvencesi olmayan, eşi vefat etmiş. Bu kadınların durumunu düzeltmek için bu hafta projeyi üst kurula getireceğiz. Eşin vefatıyla birlikte hemen sabit bir para verilecek ve ailenin bu süreci yönetebilmesi için ekonomik destek aldığı zaman planlaması yapılacak - 6 ay olabilir bu, 1 yıl olabilir. Çocuklarla ilgili eğitim tedbirleri de alabileceğimiz çok önemsediğimiz bir sosyal politika üreteceğiz, icraata geçeceğiz. Bunu da ilk kez size söylüyorum.