BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,03
ALTIN 2.468,42
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Düğümü Yargıtay mı çözecek?

Yargıtay Başsavcılığı yazısı sonrası yaşanan tartışmalarla ikiye bölünen CHP'de bundan sonra ne olacak?

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Önder Sav'ın tüzük kavgası sonrası CHP'de oluşan ikili yapı kafaları karıştırdı. Oluşan iki ayrı MYK'yla ilgili gözler yeniden Yargıtay Başsavcılığına çevrildi. Ancak Önder Sav'ın delege gücüne güvenerek seçimli kurultay için adım atması sürpriz olmayacak.

Önder Sav Parti Meclisi toplantısında kurultay kararı alındığını ileri sürerek Kılıçdaroğlu’nun atadığı yeni yönetimin geçersiz olduğunu savundu. CHP lideri Kılıçdaroğlu ise başkanlık etmediği bir toplantıda böyle bir kararın alınamayacağını savunuyor. Peki doğrusu ne?

Bu soruyu CHP’de uzun yıllar partide görev yapmış olan Eşref Erdem’e sorduk. İstifa ettiği CHP’nin iç tartışmalarına katılmak istemeyen Erdem sadece hukuki durumla ilgili bilgi verebileceğini belirterek şunları söyledi:

TOPLANTI YOK HÜKMÜNDE KARRALAR GEÇERSİZ

CHP tüzüğüne göre Parti Meclisi’ni toplantıya Genel Başkan çağırır ve bu toplantıya başkanlık eder. Ancak izlediğim kadarıyla Sayın Kılıçdaroğlu bu toplantıya katılmadı, üstelik iptal etti. Tüzükte Genel Başkanın katılmadığı toplantının nasıl yapılacağı da açıktır. Genel Başkan katılamayacağı toplantı öncesi bir genel başkan yardımcısına vekalet verir ve Parti Meclisi o genel başkan yardımcısı başkanlığında toplanır. Böyle bir vekalet verilmediği sürece kimse durumdan vazife çıkarıp bir toplantı yapamaz. Eğer toplanırsa o toplantı yok hükmünde, alınan kararlar da geçersizdir.

SAV EKİBİ NASIL SAVUNUYOR?

Bu arada Önder Sav ekibinin savunması farklı. Parti Meclisi toplantısına Kılıçdaroğlu katılmayınca üyeler bir genel başkan yardımcısını toplantıya başkanlık etmesi için görevlendirdi. Parti Meclisi üyelerinin bunu yapma yetkisi var. O nedenle de PM’nin aldığı kurultay kararı geçerli.

KILIÇDAROĞLU YENİ YÖNETİMİ BİLDİRDİ

Kılıçdaroğlu yeni belirlediği yönetimi Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Gönderilen yazıda "Uyarı yazınız üzerine belirlediğimiz yeni yönetim bu" diyerek 13 genel başkan yardımcısının ismi verildi.

SAV EKİBİNDEN İKİ YAZI

Önder Sav ekibi de aynı şekilde Parti Meclisi toplantısında alınan tüzük kurultayı kararını Cumhuriyet Başsavcılığına gönderecek.

Sav ekibinden Yargıtay'a gidecek bir başka yazı ise Yargıtay Başsavcılığından gelen tüzük uyarısına yönelik yanıt olacak. Bu yazıda da Savcılığın iddia makamı olduğu hatırlatılarak ancak Anayasa Mahkemesi'nce bir yaptırım içeren karar verilebileceği söylenecek. CHP içinde büyük krize neden olan Yargıtay Başsavcılığı yazısı sonrası gözler yeniden bu kuruma çevrilecek.

SAV'IN B PLANI

Yargıtay'ın açıklaması beklenmeden Sav'ın seçimli bir kurultay için adım atması da sürpriz olmayacak. Delegeler üzerinde büyük bir gücü bulunan Sav'ın delegelerin salt çoğunluğunun bir fazlasının imzasını alarak seçimli olağanüstü kurultay istemesi mümkün.