BIST 10.110
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.402,03
HABER /  DÜNYA

DTP kapatılmasın bildirisi

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi bir grup parlamenter DTP’nin kapatılmaması çağrısı yaptı.

Abone ol

Bugün Strasbourg’da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyelerinin imzasına açılan bildiride, DTP’nin kapatılması için başlatılan ve devam etmekte olan davadan “derin endişe” duyulduğu belirtilerek, partinin “demokratik ilkelere bağlı” ve TBMM’nin dördüncü siyasi grubu olduğu kaydediliyor.

DTP’nin “Kürt sorununun çözümünde önemli bir misyona sahip olduğu”nun da savunulduğu bildiride, “partinin kapatılması Kürt sorununun siyasi ve barışçıl yollardan çözümü çabalarını olumsuz etkileyecektir” ifadesine yer veriliyor.

Bildiride, DTP’nin kapatılmaması ve Türk hükümetinin Kürt sorununun çözümü için DTP ile diyalog kurması çağrıları da yer alıyor.

Şu ana kadar 17 ülkeden 24 Avrupalı parlamenterin imzaladığı bildirinin Türkiye açısından siyasi veya hukuki bir yaptırımı bulunmuyor. İmzacıların çoğunluğunu Sosyalist ve Komünist gruplara üye parlamenterler oluşturuyor.

AKPM üyesi bir grup parlamenter geçen yıl Nisan ayında benzer biri girişimi AKP’ye karşı açılan kapatma davası hakkında başlatmıştı.

Türkiye’nin de üyesi olduğu AKPM’de 8’i AKP, 2’si CHP, 2’si de MHP üyesi 12 Türk parlamenter de görev yapıyor.