BIST 10.616
DOLAR 32,25
EURO 35,00
ALTIN 2.432,00
HABER /  DÜNYA

Dört ülke hakkındaki korkunç şüphe

Avrupa Konseyi Parlementerler Meclisi, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan ve Arnavutluk'u incelemeye aldı. Nedeni ise...

Abone ol

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), kız bebek doğum oranının giderek azaldığı Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan ve Arnavutluk'tan bu konuya ilişkin inceleme başlatmasını istedi.

AKPM'de onaylanan raporda, "Doğum öncesi cinsiyet seçimi büyük bir sorun ve bu sorunla uzun yıllardır bazı Asya ülkelerinde karşılaşıyoruz. Ancak bu durumun Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan gibi bazı Avrupa Konseyi üyesi ülkelerde de yaşandığına dair güçlü kanıtlar var" denildi.

İsviçreli parlamenter Doris Stump tarafından hazırlanan raporda, söz konusu ülkelerde, doğum öncesi cinsiyet seçiminin "endişe verici" boyutlara ulaştığı belirtildi. Raporda adı geçen hükümetlerden, vatandaşların bebeklerinin cinsiyetlerinde neden doğum öncesi seçime gittiği konusunda incelemelerde bulunulması talep edildi.

KÜRTAJ YOLUYLA CİNSİYET SEÇİMİ

Konsey, üye ülkeleri, teknoloji yardımı ve kürtaj yoluyla cinsiyet seçimi yapılmasını yasaklamayı amaçlayan kanunlar çıkarmaya çağırdı.

AKPM, kadına karşı şiddeti artıracak bir atmosferi körükleyeceği belirtilen doğum öncesi cinsiyet seçiminin, kınanması gereken bir durum olduğunu ve köklerinin cinsiyet eşitsizliği kültürüne dayandığını belirtti.

Normal şartlarda her 100 kız bebeğe karşılık 105 erkek bebek dünyaya gelirken; Arnavutluk, Ermenistan ve Azerbaycan'da 100 kız bebeğe karşılık 112, Gürcistan'da ise 111 erkek bebek doğuyor.