BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.424,75
HABER /  GÜNCEL

Dört eski bakan Yüce Divan'a gönderilmedi

TBMM Genel Kurulu haklarında "yolsuzluk ve rüşvet iddiaları" bulunan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a sevk edilmemelerine karar verdi. Oylamalarda AKP'nin fire sayısı 48'e kadar çıktı.

Abone ol

TBMM, haklarında "yolsuzluk ve rüşvet iddiaları" bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) dört eski bakanı Yüce Divan'a göndermedi.

Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamalarda sırasıyla eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilmelerine yönelik önergeler kabul edilmedi.

Çağlayan hakkındaki önerge 242'ye karşı 267, Güler hakkındaki önerge 241'e karşı 258, Bağış hakkındaki önerge 245'e karşı 255, Bayraktar hakkındaki önerge ise 219'a karşı 288 oyla reddedildi.

TBMM'deki oylamaları izleyen BBC Türkçe'den Sinan Onuş, AKP'nin oylamalarda sırasıyla 38, 43, 48 ve 14 oy fire verdiğini aktardı.

Londra'da olan Başbakan Ahmet Davutoğlu Genel Kurul oturumuna katılmadı. Davutoğlu'nun yerine vekaleten Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan oy kullandı.

Yüce Divan'a gönderilmemesi sonrası bir açıklama yapan Muammer Güler, "Önemli olan 276 oyun çıkmamasıydı. Hayırlı olsun" yorumunu yaptı.

Partinin Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ise Güler'le ilgili oylamanın ardından Beyaz TV'ye yaptığı açıklamada, önergeye ret oyu vermeyen AKP'li vekilleri eleştirdi.

Tayyar, "İçimizdeki ihanet şebekesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a operasyon yapmıştır" dedi.

CHP: Parlamento'nun üzerinde gölge var

Oylamalar sonrası bir açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise "Bütün dünyanın bildiği bir yolsuzluk olayı Yüce Divan'a gönderilmedi. Parlamento'nun üzerinde ciddi bir gölge var" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, "AKP'nin içinde 40'a yakın parlamenter bizim duyduğumuz rahatsızlığı duyuyor" dedi.

MHP: Hükümet güvenoyunu kaybetti

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise oyalamalar sonrası Meclis'ten ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hükümet güvenoyunu kaybetmiştir, 276'nın altına düşmüştür. Güvenoyunun üzerinde kalan sadece toplu konuttan sorumlu bakandır" değerlendirmesinde bulundu.

Bahçeli, iktidar partisinin oylamalarda verdiği fireler ile ilgili olarak ise "O, AKP'nin sorunudur, bizim değil" dedi.

HDP: Parlamento tarihi bir fırsatı kaçırdı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da oylamalarla ilgili olarak "AKP içerisinde belli bir rahatsızlık olduğu anlaşılıyor" yorumunu yaptı.

"Bugün burada parlamento tarihi bir fırsatı kaçırdı bence" diyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yüce Divan yolu açılsaydı Türkiye'de rüşvet-yolsuzluk iddiası mevzusu sağlıklı bir rotaya oturacaktı, hukuki bir süreç başlamış olacaktı. Bunun önünü tıkadılar. Vebali AKP milletvekillerinin üzerinedir. Bu tartışma burada bitmez, öyle görünüyor ki daha sürecek."

Oy pusulasından 50 TL çıktı

TBMM Genel Kurulu'nda Erdoğan Bayraktar'la ilgili oylamada bir oy pusulasından 50 TL çıktı.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, protesto amacıyla parayı zarfa partinin bir diğer İstanbul Milletvekili Mehmet Tanal'ın koyduğunu söyledi. Daha sonra Twitter hesabından olaya açıklık getiren Tanal ise "Bu bir demokratik tepkidir" dedi.