BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,95
ALTIN 2.506,71
HABER /  DÜNYA

Döner yasak ama pizza tescillendi

İtalya'ya özgü olan ama bütün dünyada satılan Napolitan pizza, Avurpa Birliği tarafından geleneksel özel ürün olarak garanti altına alındı.

Abone ol

Çapı 35 santim ve kalınlığı da 1-2 santim. İçinide domates, fesleğen ve has mozarella peyniri bulunuyor. Ya da en azından artık bulunması gerekiyor. Çünkü eğer içinde bunlar yoksa o pizza artık gerçek bir napoliten piza sayılmayacak.

Brüksel'de bir komite özellikle İtalya'da ve aslında bütün dünyada margarita pizza olarak bilinen pizayı geleneksel özel ürün olarak garanti altına aldı.

Böylece artık napolitan piza Avrupa Birliği güvencesi altına girerek taklit edilemeyecek bir hale geldi.

Tarım Bakanı Luca Zaia durumu İtalya'nın kazandığı büyük bir zafer olarak niteledi: "Avrupa pizzamızı ve Napolili üreticilerin azmini taçlandırdı."

Efsaneye göre gerçek pizza 18. yüzyılın başında yapıldı. Dünyadaki bütün pizacılarda bulunan Margarita versiyonu ise Savoy Kraliçesi Margherita'dan adını alarak 1889'da hazırlandı. Margarita pizzanın mucidi ise Raffaele Esposito adlı pizacı Napoli'ye Kral I. Umberto'nun eşi Margherita'yı ziyarete gelmişti.

Pizanın içindeki malzemeler yeni birleşen İtalya'nın renklerini taşıyordu: domateslerden kırmızı; mozarelladan beyaz; fesleğenden de yeşil.

Geleneksel özel ürün uygulaması 1992'de başladı ve geleneksel içerikler ve pişirme teknikleri kullanılarak hazırlanan ürünlere veriliyor. Ürünlerin belli bir coğrafi bölgede hazırlanması zorunlu değil.