BIST 10.277
DOLAR 32,25
EURO 34,77
ALTIN 2.398,27
HABER /  GÜNCEL

Domates fiyatları düşüşe geçti

(DEMESKO) Derneği Başkanı Halil Öztürk, örtü altının çıkmasıyla domates fiyatının düşmeye başladığını söyledi.

Abone ol

Denizli Meyve ve Sebze Komisyoncuları (DEMESKO) Derneği Başkanı Halil Öztürk, örtü altının çıkmasıyla, 5 liraya kadar yükselen domates fiyatının düşmeye başladığını söyledi.

Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, Denizli halinde domatesin 1,5 ile 2 lira arasında satıldığını belirterek, ''İspanya'da başlayan ve daha sonra Türkiye ile birlikte birçok Avrupa ülkesini etkileyen tuta hastalığı nedeniyle domates fiyatları bazı illerde 10, Denizli'de ise 5 liraya kadar yükseldi. Ülkemizde maalesef tuta hastalığı domatesin yüzde 60'ını etkileyince arz talep dengesi bozuldu ve fiyatlar artmaya başladı. Ancak son zamanlarda örtü altı domatesin çıkmasıyla fiyatlar düşmeye başladı. Bugün halde domatesin kilosu 1,5 ile 2 lira arasında satılıyor'' diye konuştu.

Domateste yaşanan sorundan ders çıkarılmasını isteyen Öztürk, şöyle konuştu:

''Vatandaşlarımızdan şunu bilmesini istiyoruz. Meyve ve sebze fiyatlarındaki artışın sebebi ne hal esnafıdır, ne de üreticilerdir. Tuta hastalığı baş gösterdiğinde biz yetkilileri uyardık. Ancak kulak veren olmadı ve bugün 50 kuruş civarında olması gereken domates 5 liraya kadar çıktı. Önümüzdeki yıl ne olacağını bilmiyoruz. Bu nedenle domateste yaşanan sorundan ders çıkarılmalı. Şimdiden önümüzdeki yılın üretim planlaması yapılmalıdır.''