BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,71
ALTIN 2.487,26
HABER /  EKONOMİ

Dolar nasıl durur? Ekonomist Dani Rodrik 3 yol var diyor

Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değer kaybı gün içinde yüzde 5'i geçti. Peki dolar kuru nasıl frenlenir? Ekonomist Dani Rodrik üç seçenek var dedi deyip ekledi : 'Zehirlerden zehir beğen'.

Abone ol

Dolar kurundaki sıradaşı artış sarsıcı sonuçlar veriyor. TL'nin dolar karşısındaki değerinin 4,92'yle yeni bir rekor kırmasının ardından İstanbul-Tahtakale'deki bazı dövizciler tabela kapattı ve döviz büfelerinde yani döviz alım ve satışını kısa süreli durdurduğu görüldü.

Peki dolar kurunun bu yükselişini önlemek mümkün değil mi? Merkez Bankası ne yaparsa doları frenler?

Hardvard mezunu ekonomist Dani Rodrik 'zehirlerden zehir beğen' diyerek bunun için 3 seçenek sundu ve twitterdan şunları yazdı:

-TL’nin serbest düşüşünü durdurmak icin yalnız üç seçenek var.
1. TCMB rezervlerini tuketmek pahasina dolar satacak.
2.
Faizlerde ciddi bir artis yapilacak.
3.
Sermaye kontrolları. Zehirlerden zehir begen.

Dolara müdahale edilmezse ne olur?
-Dolarin yukselisine seyirci kalmak çözüm degil zira dolar bazında borçlanmış özel sektörü iflasa götüreceği gibi enflasyonu kontrolsuz hale getirecek. Er ya da geç bu önlemlerden biri gerekecek. Bekledikçe maliyet artıyor.

-Bir not daha. Bahsettigim önlemler dahi krizi ancak gecici olarak durdurabilir. Kamu maliyesi, tasarruf politikaları ve özel sektör finansmanı konusunda ciddi atılımlarla desteklenmeleri gerekecek.

Dolar neden yükseliyor bomba iddia doğru mu?

Geceleri Türkiye'ye bunu yapıyorlar! 3 haftadır doları...

Dolar daha da yükselir 5 lira olur mu? İşte 10 yılın kur fiyatları