BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Dolar haftanın ilk gününe yükselişe başladı 11 Şubat dolar kuru

Geçen hafta ABD'den gelen Patriot ve Rus S-400 açıklaması ile tansiyonu fırlayan dolar haftanın ilk işlem günü olan 11 Şubat Pazartesi sabahına yükselişle başladı. Doları bu hafta yoğun bir veri gündemi bekliyor.

Abone ol

Geçen haftayı yükselişle kapatan dolar haftanın ilk gününe de bu trend ile uyandı. dolar geçen hafta gelişen ülkelerin para birimleri karşısında değer kazanmış ABD’li bir yetkilinin Patriot ve Rus S-400’lerine ilişikin açıklaması ile tansiyonu yükselmişti.

ABD’den gelen açıklamalarla dolar 5.25’in üzerini zorlamaya başlamıştı. Dolar tüm bu gelişmelerin yanında haftanın ilk işlem günü olan 11 Şubat Pazartesi sabahına 5.26 seviyesinden uyandı.

Euro ise 5.95’ten işlem görüyor.  Öte yandan kur ve piyasalar için bu hafta yoğun bir veri gündemi bulunuyor. Perşembe günü cari işlemler dengesi ve sanayi üretim verileri, Cuma günü ise TCMB enflasyon beklenti anketi, işsizlik rakamları ve kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye raporu bekleniyor. Yurt dışında ise Japonya, İngiltere ve Almanya'nın büyüme verileri izleniyor ve İtalya ile başlayan resesyon tehlikesinin yayılıp yayılmadığına bakılacak.

ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmeleri de piyasaların izlediği bir başka önemli gelişme.  Başta Suriye meselesi olmak üzere Türkiye - ABD ilişkileri, jeopolitik riskler ve iç siyasetteki gelişmeler de piyasaların radarında.

IşıkFX Yatırım uzmanları dolarla ilgili şu yorumda bulundu: "Yeni haftada; Çin tarafındaki tatilin bitmesi ile ticaret savaşları konusu ve buna bağlı olarak Çin Yuanı’ndaki hareketler kritik olacak. Keza, Brexit başta olmak üzere diğer ülkelerden gelecek önemli haberler ve datalar ile küresel ekonomik görünüme dair riskler de izlenecek. Yurt içi tarafta ise, bu hafta açıklanacak olan ekonomik veriler ve kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarına yönelik öngörüler ile birlikte gözler yine; Suriye eksenli jeopolitik risklerde olacak. Ayrıca, yarın yapılacak olan Hazine ihaleleri ve Çarşamba günkü itfa öncesi CDS ve tahvil faizlerinde oluşacak hareketler de kur üzerinde etkili olabilir"
Saat 17:53'te kur
Saat 08:51'de dolar, euro ve sterlin