BIST 10.173
DOLAR 32,30
EURO 34,96
ALTIN 2.447,68
HABER /  EKONOMİ

Dolar almadan önce bu haberi okuyun!

Merkez Bankası'nın geçen hafta beklenmedik bir kararla açıkladığı faiz indirimi piyasaların beklentileri de değiştirdi.

Abone ol

Merkez Bankası'nın geçen hafta beklenmedik bir şekilde faiz oranlarında indirime gitmesi piyasalarda şok etkisi yarattı.

Faizdeki düşüş önce borsanın düşmesine ardından da dolar fiyatlarında yükselişe neden oldu. Vatandaşın aklında ise dolardaki fiyat artışları var. Acaba dolardaki fiyat artışı sürecek mi? Dolara yatırım yapmak kâr getirir mi?

İşte tüm bu soruların yanıtlarını Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras'ın bugünkü köşesinde değerlendirdi. "Faiz ne kadar iner? Dolar ne kadar çıkar?" başlığıyla yazdığı yazısında Uras, Merkez Bankası'nın neden faiz indirimi kararı aldığını şu satırlarla açıklıyor:

"Merkez bankaları genelde faizi, ekonomiyi canlandırmak için indirir. Faiz inince ülkede tüketim ve yatırım harcamalarının artması beklenir. Şimdilerde bizim Merkez Bankamız faizi, sıcak para girişini sınırlamak için indiriyor. Merkez Bankası faizi aşağıya indirdikçe döviz fiyatı yükseleceğine göre, faizin geleceği döviz fiyatının ne kadar yükseleceğine bağlı olacak demektir."

KRİTİK EŞİK NE?

Doların 1.65 lira seviyeisne çıktığında Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararına devam edemeyeceğini de kaydeden Uras, doların 1.75 liraya çıkması halinde ise piyasalarda panik olacağı uyarısında bulunuyor. Doların 2 lira seviyesine çıkması durumunda ise ithalatın yavaşlayacağı, cari açığın artacağı, dengelerin bozulacağı öngörüsünde bulunuyor.

SEÇİM ÖNCESİ BEKLENTİ

Haziran ayında gerçekleşecek olan genel seçimlere göre de piyasayı değerlendiren Uras, yukarıda öngörülen hükümetin tercih etmeyeceğini kaydediyor:

"Seçim öncesi hiçbir hükümet bunu yapmaz. Yapamaz. Bunu ancak seçimi çoğunlukla kazanan ve 4 yıl iktidarı garanti eden bir parti yapabilir. Ekonomi iki yıl sallanır, sonra düze çıkar. En az seçim sonuçları alınıncaya kadar Merkez Bankası, döviz fiyatında büyük ölçüde artışa yol açacak (örneğin dolar fiyatını 1.65' TL'nin üzerime zıplatacak) ve de sermaye girişini durdurarak, ülkeden döviz kaçışına yol açacak ölçüde faiz indirimine gidemez. Seçim öncesi piyasalarda radikal değişim zor."