BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Dolar almadan önce bu haberi okuyun!

İster yastık altı olsun ister büyük yatırım. Sokaktaki herkes hızla düşen doların seyrini merak ediyor. Sizin için uzmanların öngörülerini derledik.

Abone ol

Fed'in 600 milyar dolarlık tahvil alım açıklamasından sonra bir borsa, bir emtia derken neredeyse bütün yatırım araçları (dolar hariç) zirveye dokunma fırsatı buldu. Asıl soru ise dolardaki seyrin ne olacağıydı!

Habertürk Ekonomi'nin haberine göre, dolar piyasasına ilişkin egemen görüş, doların tüm dünya para birimleri karşısında değer yitireceği yönündeydi. Nitekim ilk tepki hareketi bu görüşü destekliyordu. Buna bağlı olarak risk primi yüksek yatırım araçları tercih edildi, borsalar yükseldi, emtia piyasası rekor üstüne rekor tazeledi. Fakat bu ezber dün bozuldu. ABD'den ekonominin iyileşme yolunda olduğuna ilişkin gelen güçlü veriler doların sert bir yükseliş yaşamasını sağladı. Euro/Dolar paritesindeki ani değişim de tüm dünya borsa yatırımcılarını şaşırttı.

EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKTI

Uluslararası piyasada dolar, euro karşısında son bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar en son bu seviyeleri ekim ayı başlarında görmüştü. Dolardaki artışı ABD'den gelen olumlu veri kombinasyonu destekledi. Tabi, Tabi, Avrupa'nın iç açıcı olmayan durumunu unutmamak gerekiyor. Portekiz’deki zayıf talepli tahvil ihalesi bu yükselişte etkili oldu.
PARİTENİN SEYRİ DİKKAT ÇEKİCİ

Dolar Endeksi yükselerek 78.172 seviyesine kadar ulaştı. Bu seviye Eylül 2010'dan sonraki en yüksek değer oldu. Euro/Dolar paritesi gün içinde önce 1.37 desteğini ardından da 1.36’ya sarkarak 1.3669'u test etti.
Bugün itibariyle Euro/Dolar paritesi 1.3787 seviyesinde bulunuyor. Euro yurt içi piyasada 1.9522 TL'den, Dolar ise 1.4262 TL'den el değiştiriyor.

ESKİ BAŞKANDAN SERT UYARI!

Bugün başlayacak G20 zirvesi öncesinde Financial Times’ta bir makalesi yayımlanan ABD Merkez Bankası eski Başkanı Alan Greenspan, ABD gibi para biriminin değerini düşük tutan Çin’in, diğer ülkelerin kurları üzerindeki riski artırdığını böylece küresel çapta ticari korumacılık politikasına geri dönüş riskini yaydığını belirtti.

Greenspan, Çin’in zayıf yuan politikasını devam ettirmesiyle, bu uygulamanın yüksek ihracat ve politik istikrar için gerekli yöntem olarak benimsenmesi hatasına yol açacağını söyledi.

Greenspan ayrıca, Fed’in adını vermese de, ABD’de doların değerinin düşük tutaya çalışan kurumlar bulunduğunu belirtti. Fed’in finansal piyasalara daha fazla dolar pompalamayı öngören en son hamlesi, dünyanın dört bir yanında hükümetlerin tepkisine neden olmuştu.