BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.435,41
GÜNCEL

Doğum borçlanması yaparak erken emekli olabilir miyim?

Doğum borçlanması emeklilik yaşını nasıl etkiler? Sosyal Güvenlik Denetmeni Bünyamin Esen sözlü ve yazılı makalesinde anlattı.

Sosyal Güvenlik Denetmeni Bünyamin Esen, doğum borçlanması yaparak nasıl erken emekli olunduğunu sözlü ve yazılı makalesinde şu şekilde anlattı:
 
Sosyal güvenlik ile en çok merak edilen konulardan biri doğum borçlanması yaparak erken emekliliğin mümkün olup olmadığı? Erken emeklilik daha erken yaşlarda ya da daha az prim ödeme gün sayısı ile emeklilik kazandırdığı için tüm vatandaşlarımız tarafından çok merak ediliyor. Doğum borçlanması sosyal güvenlik kanunumuz gereğince yalnızca sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladıktan sonra yani kanundaki teknik adıyla adınıza kısa veya uzun vadeli sigorta kollarından ilk defa prim ödenmeye başlandıktan sonra yapılabiliyor. Türkçeleştirecek olursak ancak sigortalı olduktan sonra yaptığınız doğumlar borçlanılabilmekte. İşte bu nedendendir ki doğum borçlanmasıyla daha erken yaşlarda emekli olmak mümkün değil. Çünkü doğum borçlanması sigortalılık başlangıç tarihini geriye çekmiyor, sizin yalnızca daha fazla gün kazanarak eksik günlerinizi tamamlamanıza yarıyor. Fakat bunun bir istisnası var. Eğer ilk defa sigortalı olduğunuz tarihte yani ilk defa sosyal güvenlik kurumundan sigorta sicil numarası aldığınız tarihte stajyer,çırak, aday çırak yahut lise de veya üniversite de staj mesleki eğitim görmüşseniz, SGK'nın size verdiği numara üzerinden sosyal güvenlik kurumuna başvurarak doğum borçlanması talebinde bulunabiliyorsunuz. İşte bu şekilde stajyerlik ya da çıraklık sigortası ile başlangıcı olan kişilerin doğum borçlanması yapması halinde borçlanılan gün kadar uzun vadeli sigorta kollarına tabi başlangıç günleri geriye gidiyor. Bu ise şu demek 2008 ve 1999 yıllarında yapılan reformlara göre getirilmiş bulunan kademeli emeklilik sisteminde daha erken tarihlerde emekli olma olasılığınız ortaya çıkıyor.

Sitene Ekle
Etiketler