BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,32
HABER /  DÜNYA

Doğu illerine doktor müjdesi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki il ve ilçelerde hekim istihdam etmeyi düşünüyoruz. Buralarda sözleşmeli he...

Abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki il ve ilçelerde hekim istihdam etmeyi düşünüyoruz. Buralarda sözleşmeli hekimlerin özlük hakları, maddi gelirleri daha yüksek olacak” dedi.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla düzenlenen “Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım” programına katıldı. Toplumsal bilinci ve duyarlılığı artırmak adına kamuoyu dinamiklerini diyabet üzerinden destek veren herkese teşekkür eden Bakan Müezzinoğlu şunları söyledi:
“Diyabet çağın hastalığı olma adına çok hızlı ilerleyen bir konumda. Bu konu da toplumsal bilinci nasıl artırabiliriz, diyabet konusunu kamuoyuna nasıl daha iyi sunabiliriz, diyabete muhatap olan kişileri nasıl bilinçlendirebiliriz yaşam tarzını bilinçli bir şekilde yönetmede komplikasyonlara maruz kalmadan yaşamını sağlıklı huzurlu sürdürebilmeleri adına sağlık bakanlığı adına değerlendirme toplantısı yaptık.”
Diyabetin ileri ki süreçte toplumumuzun dörtte birinin bire bir muhatap olacağı bir konu olduğuna dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, “Diyabetli hasta sayısını bilebiliyoruz ama kendisinin diyabet hastası olduğunu bilmeyenler var. Topluma baktığımız zaman dörtte biri, beşte biri bu konu da muhatap ya da muhataplık adayı noktasında” diye konuştu.

OBEZİTEYLE MÜCADELE
Önümüzdeki dönemde tüm sivil, kamu dinamiklerle ve diğer sektörler ile obezite ile mücadelede etmek için çalışmalar yapacaklarına inandığını belirten Bakan Müezzinoğlu, “Tütün ile ilgili uygulamamız 2 milyona yakın insanın tütünü bırakmasına faydası olmuştur. Toplumda algı yönetimini daha iyi yapabildiğiniz de toplumsal sahiplenmeyi de görüyoruz. Tütün de başlattığımız dinamikleri Obezite dinamiklerinde de sağlamamız gerekir. Bu anlamada Türkçemizde güzel bir söz var. ‘Can boğazdan gelir’ derler ama şunu da derler ‘Can boğazdan çıkar.’ Bunu bilerek önümüze gelen her şeyi kontrolsüz bir şekilde canımız istiyor diye yemememiz gerekir. Bilinçli bir şekilde bu boğazdan geçen her nefes, her sıvı, her katı ve her nefesi mutlaka çok iyi bir şekilde tüketmemiz gerekiyor. Boğazımızdan geçeni boğazımızdan çıkan bir hayat olacağını ya da bize bedel ödeten bir yaşam olacağını bilmemiz gerekiyor. Yaşamın bir ayağı boğazımızdan geçerse diğer ayağı da hareketten ayaklarımızdan geçiyor” ifadelerini kullandı.

YILBAŞI İTİBARİYLE BAŞLAYACAK
Toplantının sonunda bir gazetecinin, ‘Doktor görevlendirmede sıkıntı yaşanan gelişmişlik düzeyi düşük bölgelerde sözleşmeli uzman ve pratisyen hekim istihdamıyla’ ilgili sorusu üzerine Bakan Müezzinoğlu,"Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki il ve ilçelerde sanıyorum 2004’de çıkarılan kanuna dayandırılarak hekim istihdam etmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili hekim arkadaşlarımızın taleplerini alacağız ve buralarda sözleşmeli hekimlerin özlük hakları, maddi gelirleri daha yüksek olacak. Ümit ederim ki talep arzu ettiğimiz noktada olur" diye cevap verdi.
Uygulamanın ne zaman başlayacağı sorusuna Bakan Müezzinoğlu, "Yılbaşı itibariyle başlatacağız" yanıtını verdi. Maaş farkıyla ilgili bir sıkıntı olup olmadığı sorusu üzerine ise Müezzinoğlu, sözleşmeli kadrolarının bütün hekimlere açık olacağını, talep edenlerin bu avantajdan yararlanabileceğini ifade etti.
(İHA)