BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Doğan Grubu neden saldırdı?

AK Parti'li Canikli karemaraların karşısına geçti ve hükümeti topa tutan Doğan Grubu'nun iddialarına yanıt verdi.

Abone ol

AK Parti Giresun milletvekili Nurettin Canikli Doğan grubununun vergi cezası sonrası gösterdikleri tepkiler üzerine basın açıklaması yaptı.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Doğan Medya Grubuna kesilen vergi cezasının, subjektif bir gerekçeyle; Hükümetin ya da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılmadığını söyledi.

Canikli, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Doğan Medya Grubuna kesilen vergi cezası ile görüşlerini açıkladı.

Gruba kesilen bu ceza gerekçe gösterilerek, AK Parti ve Hükümet hakkında haksız, gerçek dışı eleştiriler yapıldığını ifade eden Canikli, vergi cezasının teknik boyutuyla ilgili basında detaylı bilgi ve belgeler yer aldığını ve belgelerden yola çıkılarak teknik boyutta açıklama yapılabileceğini belirtti.

Nurettin Canikli, vergi incelemelerinin bakan başta olmak üzere, herhangi bir kamu otoritesinin talebi üzerine gerçekleştirilmeyeceğini söyledi.

11 AY SÜREN İNCELEME

Maliye Bakanlığının vergi incelemeleri konusunda otorite olduğunu dile getiren Canikli, bir mükellefin incelemeye alınması için, mutlaka somut bilgi ve belgelerin olması gerektiğini bildirdi. Canikli, Doğan Medya Grubuna ait bir gazetede bugün yer alan, ''11 ay süren incelemeler sonucunda...'' ibaresinden; bu incelemenin, medya grubunun, partilerine yönelik saldırı başlattığı dönem ile bir ilgisinin olmadığını, ondan önce başlatıldığını anladıklarını kaydetti.

Nurettin Canikli, Doğan Medya Grubuna ait bir şirkete daha önce de vergi cezası kesildiğini ve bunun uzlaşma ile çözüldüğünü söyledi.

DUYUMU ALDI SALDIRI BAŞLADI

''Bu inceleme subjektif bir gerekçeyle başlatılmamıştır. Partimizin, Hükümetimizin ya da Sayın Başbakanımızın talimatıyla başlatılmamıştır'' diyen Canikli, grubun, haber aldığı bu incelemeyi durdurmak için, Hükümete yönelik saldırı amaçlı haberler yaptığını bildirdi.

ALMANYA'DA BÜYÜKLER HER YIL İNCELENİR

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, Türkiye'de, 2002 yılı öncesine kadar, ''vergi kaçırma oranı daha yüksek'' denilerek, genellikle küçük ve orta ölçekli mükelleflerin vergi incelemesinin yapıldığını söyledi. 2002'ye kadar, medya grupları da dahil büyük grupların genellikle vergi incelemesine tabi tutulmadığını, bu tür mükelleflerin ''koruma altında ve imtiyazlı olduklarına'' işaret eden Canikli, ''Durum Türkiye'de böyle iken, Almanya'da büyük mükelleflerin hesapları her yıl, orta ölçekli mükelleflerin 6-8 yılda bir, küçük ölçekli mükelleflerin ise 80-90 yılda bir incelenir'' dedi.

İMTİYAZ KALKTI

AK Parti'nin iktidara gelmesiyle, vergi tekniğine uymayan bu uygulamanın kaldırıldığını, bütün mükelleflerin eşit kategoriye alındığını, hiç kimseye ayrıcalık ve imtiyaz tanımadığını belirten Canikli, şöyle konuştu:

''Belki bu kadar gürültünün nedeni; uzun yıllardan beri incelenmezlik şemsiyesi altında kendilerini imtiyazlı gören, elindeki imkanları da güç olarak kullanarak hükümetleri böyle bir politika izlemeye iten, dokunulmaz olarak bugüne kadar kabul edilen kişi ve grupların imtiyazlarının kaldırılmış olmasıdır. Küçük ölçekli bir bakkal ile büyük bir holding arasında bu yönüyle bir fark bulunmamaktadır. Bu durum, vergi incelemesi açısından ciddi bir dönüşüm ve değişikliktir.

2003'E KADAR BÜYÜKLERİN ÜZERİNE GİDİLMEDİ

Biz, hükümetimize yapılan haksız saldırıların, bu anlayışın bir devamı ve yansıması olarak görüyoruz. Bugüne kadar bunlar hep korunmuş, vergi inceleme elamanları küçük ve orta ölçekli mükellefleri incelemiş, ama büyük mükelleflerin üzerine gidilmemiş. İşte, 2002 sonrasında biz, bu uygulamayı kaldırdık.

Vergi inceleme elemanlarının bu incelemelerinin, hükümetimizin baskısıyla ya da ona benzer bir gerekçeyle başlattığı yönünde bir iddia yok, genel iddialar var. Bu konuda yapılan yayınlar haksızdır, hukuki ve etik değildir, tamamen gerçek dışıdır. Grup, bu incelemeyi durdurmak için böyle bir yayın politikası izlemiştir.''