BIST 9.525
DOLAR 32,51
EURO 34,74
ALTIN 2.488,22
HABER /  EKONOMİ

Doğalgaz ihalesi ucuza mı gitti?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başkentgaz'ın düşük fiyatla özelleştirildiği iddialarına ilişkin, eleştirilere cevap verdi.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  ''Bunun bir mekanizması var. Düşük veya yüksek yorumunu şu anda yapmamız mümkün değil. Sayın Başbakanımız'a Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla birlikte sunulacak. Enine boyuna bunlar tartışılacak, getirileri götürüleri konuşulacak'' dedi. 

Yıldız, ''Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'nin (ELDER) düzenlediği, ''6. Sektör Toplantısı'' öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. 

Başkentgaz özelleştirilme ihalesinde teklifin düşük olduğu yönündeki iddialara ilişkin bir soru üzerine, ihaleye katılan firmalara, siyasi istikrara ve enerji sektörüne duydukları duyarlılıktan dolayı teşekkürlerini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti: 

''Bunun bir mekanizması var. Düşük veya yüksek yorumunu şu anda yapmamız mümkün değil. Sayın Başbakanımız'a Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla birlikte sunulacak. Enine boyuna bunlar tartışılacak, getirileri götürüleri konuşulacak. Başkent Doğalgaz'da, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin hisseleri devredildikten sonra bir önceki ihaleye göre, değer daha da yükseldi. Bunun yatırımcıya güven vermesi açısından önemli olduğu kanaatindeyim. Blok yüzde 100 hisse üzerinden buna bakıldı. Hemen ihaleden sonra bu tür yorumlar için biraz daha temkinli olması gerektiği kanaatindeyim. Maliye Bakanlığımız, Özelleştirme İdaresi Başkanlığımız, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla beraber bunu Sayın Başbakanımız'a sunmuş olacağız. Ondan sonra kararı kamuoyu ile paylaşacağız. Kamunun en fazla menfaat sağladığı tercihi, tabi ki kamuoyu ile paylaşmış olacağız.'' 

ÖZELLEŞTİRME GELİRİNİN YARISINDAN FAZLASI ENERJİDEN

Yıldız, 2012 yılındaki 12 milyar dolarlık özelleştirmenin, yarısından fazlasının enerji sektöründeki özelleştirmelerden oluştuğunu, 2013 yılında da benzer bir yapının olmasını beklediklerini kaydetti. 

Bu noktada Kangal Termik Santrali'nin özelleştirmesinin gündemde olduğunu, yine Trakya ve İstanbul Bölgesi elektrik dağıtım özelleştirmesinin söz konusu olduğunu ve bu bölgelerdeki tüketimin hemen hemen Türkiye toplam elektrik tüketiminin yüzde 25'ine karşılık geldiğine işaret ederek, şunları söyledi: 

''Hamitabat Santrali var orada. Onun pazar payı itibariyle yatırımcılarımıza cazip geleceği kanaatindeyim. Bizim 19 Şubat'ta da diğer dağıtım hizmetleri en fazla üzerinde durduğumuz Dicle gibi, Van Bölgesi gibi elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesi de konu olacak. Bunları tabi ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak dikkatle takip ediyoruz.''

KONYA'DA BULUNAN LİNYİT REZERVİ

Bakan Yıldız, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Konya Karapınar'da bulunan linyit kömürü rezervine ilişkin bir soru üzerine de bulunan rezervin, Afşin-Elbistan'tan sonraki en büyük rezerv olduğunu kaydetti. 

Arama çalışmalarından çıkan sonuçtan büyük keyif aldıklarını ve burada bir havza planlaması Afşin-Elbistan modeline uygun bir şekilde kömürün bir program çerçevesinde çıkartılabildiği bir yapıya gidebileceklerini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti: 

''Konya Karapınar, Konya Valiliği ile başlamak üzere bütün kurumlarımız çok istekliler. Vatandaşlarımız yerli kaynakla alakalı hassasiyetlerini gösteriyorlar. Konya ve diğer bölgelerde bulunan sanayicilerimizin bir konsorsiyum oluşturarak, uluslararası sermayeyle de buluşmak istediklerini biliyoruz. Bu konudaki tekliflerini getirdiler. Yerli kaynaklarımız adına 2023 yılına kadar 18 bin megawatlık yine kömür tesisleriyle alakalı elektrik tesislerini kurmayla ilgili ciddi bir yarış olacağı kanaatindeyim. Konya Karapınar en fazla önem verdiğimiz yerli kaynak. Buna 3 temel projeden biri olarak bakıyoruz. Eskişehir yakınlarında benzer bir rezervimiz var. İnşallah Türkiye'de, bizim yerli kaynakla alakalı stratejilerimizin karşılığını bulacağı bir yatırım gözü ile bakıyoruz.'' 

Yıldız, bunun için bir teşvik uygulamasına gidilip gidilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında bir toplantı yaptıklarını bildirdi. Şu anda yerli kömürün çıkarılmasının zaten teşvik kapsamında olduğunu hatırlatan Yıldız, ''Yerli kömürden termik santralin kurulması ve elektrik üretilmesi teşvik kapsamında değil. En son geldiğimiz noktada kendileri de bunu uygun göndüler ve Sayın Başbakanımız'a bu şekliyle arz ediyoruz. Hem yerli kömürün çıkarılmasını hem yerli kömürden elektrik üretilmesini teşvik kapsamına alıyoruz. Bu da yine yerli üretim adına çok faydalı bir konu olacak.''

TPIC'İN BOTAŞ'A DEVRİ

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) bağlı ''Turkish Petroleum International Company (TPIC)'' adlı şirketin Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi'ne (BOTAŞ) devri konusunda bir soruyu da yanıtlayan Yıldız, BOTAŞ'ın da TPAO'nun da uluslararası arenada daha çok büyümesini istediklerini ifade ederek, şunları kaydetti. 

''İçeride ise BOTAŞ'ın bazı kontratlarını özel sektör ile paylaşarak bir nevi doğalgaz santrallerinde küçülmesini istiyoruz. Daha çok rekabetçi ortak oluşturması adına. TPAO'nun petrol aramasıyla alakalı ciddi bir birikimi oluştu. TPIC de bunun içinde. Gerek doğalgaz gerekse petrol ile alakalı aktörlerimizi artırmak istiyoruz. Dolayısıyla TPIC'i BOTAŞ ile beraber gördüğümüz anda TPAO zaten çalışmalarına devam edecek. Bu bizim stratejilerimize uygun bir büyüme olacak. Uluslararası arenada bir çok milyar dolarlık proje var. BOTAŞ da bu tür projelere girmiş olacak. Biz, BOTAŞ'ın eline daha çok argüman vermek istiyoruz. Vatandaşımızın doğalgazdaki tarifelerini uluslararası fiyat artışlarından korumak istiyoruz. Temel amaçlarımızdan birisi bu. Bunda BOTAŞ'ın gelirlerini artırması da söz konusu olacak. Bizim yaptığımız bütün işlerde amaç, nihai tüketici olan vatandaşımıza fayda sağlamaktır.'' 

KABİNEDE DEĞİŞİKLİK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kabinede yapılan değişikliğe ilişkin soru üzerine şunları söyledi: 

''AK Parti'nin kurduğu bütün hükümetler son 10 yıla damgasını vurmuş ve siyasi tarihimizin en parlak dönemini oluşturmuştur. Başarısızlık veya başarıdan daha öte bir konu var burada. Tamamı başarı üzerine kurgulanan, bütün bakan arkadaşlarımızın bu manada bir birleriyle yarıştığı bir ortamdayız. Sayın Başbakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımız'ın tasarrufudur.''