BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,97
ALTIN 2.442,29
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakırda cezaevi açılımı

DTP'li Ahmet Türk'e "Allahım canımı al da kurtulayım" dedirten cezaevi tarih oluyor. Peki yerine ne yapılacak?

Abone ol

12 Eylül darbesi sonrası adı işkence iddialarıyla anılan Diyarbakır Cezaevi’nin kapatılıyor. Cezaevinin yerine eğitim kompleksi yapılacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 1980 askeri darbesi sonrası adı hep kötü muamele ve işkence iddialarıyla gündeme gelen Diyarbakır Cezaevi’nin taşınacağını, yerine de Milli Eğitim Bakanlığı’nın ihtiyaç duyduğu bazı okulların yapılacağını açıkladı.

Bakan Eker, “Diyarbakır'ın toplumsal hafızasında çok iyi hatırlanmayan, demokraside büyük yaralar bırakan cezaevini taşıyacağız"dedi.

Yaklaşık 45 dönümlük alanda yapılması planlanan anadolu lisesi, genel lise, ilköğretim okulu, anaokulu ve spor tesisleri için yaklaşık 24 milyon TL kaynak aktarılacağı öğrenildi.

Darbe sonrasında Diyarbakır Cezaevi'nde yatan çok sayıda kişi, ağır işkenceye maruz kalmıştı.

Bu kişilerden bazıları ölürken, onlarca mahkum da sakat kalmıştı. İsyanlara sahne olan cezaevinde, açlık grevi eylemleri de yapılmıştı.

Cezaevinde DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve eski milletvekilleri Nurettin Yılmaz, Celal, Paydaş, Mustafa Çakmak ile yazar Orhan Miroğlu ve şair Yılmaz Odabaşı da hapis yatmıştı.