BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Dış basın gezi eylemlerini böyle gördü!

Dün gece yaşanan protesto gösterileri dış basında geniş yankı uyandırdı.

Abone ol

Taksim Gezi Parkı’na yapılan müdahalenin ardından, çevredeki sokaklara yayılan olaylar dış basında geniş yer buldu.

New York Times: New York Times Gazetesi muhabiri Tim Arango, “Polis protestocuların üstüne fırtına gibi esti” başlıklı yazısında şunları yazdı: “Gezi protestolarının 18. gününün akşamında, Çevik Kuvvet parkın üzerinde fırtına gibi esti. Eylemcilerin kurduğu “çadırkent”te sadece sembolik bir çadır kalmıştı ama polis yine de üzerlerine TOMA’lar ve göz yaşartıcı gazlarla saldırdı. Bu arada hükümet protestoların uluslarası bir komplo olduğunu ve marjinal gruplar tarafından provoke edildiğini yineledi.”

PROTESTOCULAR SAVRULDU

Guardian Gazetesi: “Yüzlerce Çevik Kuvvet polisi buldozerlerle beraber aktivistlerin üzerine doğru harekete geçti, birçok kişiyi yaraladı. Göstericiler gâfil avlandı. Polis gaz bombası ve plastik mermilerle saldırıya geçti ve protestocular her tarafa savruldu. Protestocular sığındıkları kafe ve otellerde de saldırı altında kaldı. Yüzlerce insan Divan Otel’e kaçarken, polis de bu otele saldırılarda bulundu.”

FENALIK GEÇİRDİLER

CNN televizyonu: “Operasyon Erdoğan’ın İstanbul’da yapacağı mitingden hemen önce gerçekleşti. polis anonsuna rağmen binlerce kişi meydandan ayrılmadı.”

BBC: “Polis operasyonunun ardından İstanbul’un birçok bölgesinde halk pencerelerden ve balkonlardan tencerelere vurarak hükümeti protesto etti.”

Reuters: “Polisler Gezi Parkı’na girince yüzlerce kişi sokaklara çıktı. Yoğun biber gazı nedeniyle çok sayıda kişi fenalık geçirdi.”

ÇARESİZ İNSANLARIN KAÇIŞI

Corriere Della Serra: “TOMA’lar, önce Taksim Meydanı’nı temizledi ve halkı paniğe iterek, parktan kaçışmalarını sağladı. Birkaç dakika öncesine kadar neşe dolu olan yer, gazın etkisiyle ağlayan ve öksüren çaresiz insanların kaçışmasıyla kısa sürede insandan arınmış bir hale geldi.” La Repubblica: “Gezi Park’ına saldırı. Eylemciler gönderildi, kamp yerle bir edildi. Çadırlar söküldü, onlarca yaralı ve gözaltı var.”