BIST 10.930
DOLAR 32,17
EURO 34,95
ALTIN 2.511,15
HABER /  DÜNYA

Dinleme emrini Obama verdi

Bild am Sonntag, Almanya Şansölyesi Merkel’in dinlendiğini 3 yıl öncesinden bilen Başkan Obama’nın faaliyetlerin devam etmesi emri verdiğini yazdı.

Abone ol

Almanya ile ABD arasında Şansölye Angela Merkel’in Amerikan istihbaratı tarafından dinlendiğinin ortaya çıkması ile patlak veren kriz giderek büyüyor. Alman basınında, Berlin cephesini daha da kızdıracak iddialar ortaya atıldı.

Bild am Sonntag gazetesinin ABD’nin istihbarat teşkilatı Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) yetkililerine dayandırdığı haberine göre, Başkan Barack Obama, Merkel’in telefonunun dinlendiğine dair 3 yıl önce bilgilendirildi. 2010 yılında dönemin NSA Başkanı Keith Alexander, Obama’ya Merkel’in gizlice dinlendiği bilgisini verdi. Obama, dinleme faaliyetlerini durdurmak yerine devam etmesi yönünde emir verdi. Alman basını, iki lider arasında geçen telefon konuşması sırasında Obama’nın Merkel’e, dinleme faaliyetleri hakkında bilgisi olmadığını söylediğini yazmıştı.

Merkel hakkında dosya istedi
Bild am Sonntag’a göre Merkel ile ilgili her şeyi bilmek isteyen Obama, NSA’dan ayrıca Şansölye hakkında özel bir dosya hazırlamalarını istedi. Gazeteye konuşan bir NSA yetkilisine göre, Obama göreve ilk geldiğinde Merkel’e güvenmiyordu. Merkel’in partisine ait telefonun yanı sıra başbakanlığa ait telefonunun da dinlendiği belirtilen haberde, sadece Merkel’in Şansölyelik ofisinde bulunan sabit hattın dinlenmediği ifade edildi. Merkel’in dünya liderleri ile ofisindeki bu sabit hattan konuştuğu biliniyor.
‘Sorumlular yargılanmalı’
Haberde yer alan bir diğer önemli detay ise dinlemenin yapılış şekli ile ilgili. Buna göre, NSA ajanları Merkel’i uzaktan değil, başkent Berlin’den dinliyordu. Brandenburg Kapısı yanında bulunan ABD elçiliğinde çalışan 18 NSA ajanı Merkel’i dinlemekle görevlendirilmişti. Gazeteye iddiaları yorumlayan Almanya İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich, “Eğer Amerikalılar telefonları Almanya’dan dinledilerse, Alman toprakları üzerinde Alman yasalarını ihlal etmişlerdir. Bu egemenliğimizi ihlal eder ve kabul edilemez. Dinleme suçtur ve sorumlular yargılanmalıdır” dedi.
Bild am Sonntag ayrıca eski başbakan Gerhard Schröder’in de dinlendiğini iddia etti. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush’un ABD’nin Irak operasyonuna ‘hayır’ diyen Schröder’e karşı gizli dinleme operasyonu başlattığı ifade edildi.