BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,96
ALTIN 2.421,77
HABER /  GÜNCEL

Dikkat kar ve soğuk hava geliyor!

Balkanlar'ı etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava Türkiye'nin yüksek kesimlerinde etkisini göstermeye başladı.

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kışla ilgili hazırlıkları tamamladıklarını söyledi.

Topbaş, "Dünkü koordinasyon toplantımızda özellikle bunun üzerinde hassasiyetle durduk. 5 bin 400 kilometre kare alan olarak düşündüğümüzde İstanbul'un sadece garajlardan araçlar hareket ederek böyle bir olası baskın bir kar yağışında problem yaşanabilir düşüncesiyle araçların belli noktalara dağıtılmasını ve hazır bulundurulmasını söyledik. Meteoroloji'yi de yakından takip ediyoruz" dedi. Vatandaşların da tedbirlerini almasını isteyen Topbaş, "Çünkü insanlarımız tedbirsiz olabiliyor, araçları hazırlıksız olabiliyor. Kar lastiklerini mutlaka takmış olsunlar. Sadece kar için değil, yağışlı havalarda da çok önemli. Can güvenliği açısından önemli. Dün bir TIR zincirleme kazaya sebebiyet verdi ve TEM ne kadar uzun kapandı gördünüz. İstanbul'un iki tane aksı var E-5 ve TEM. Bunların üzerinde günde yüzlerle ifade edebileceğimiz kazalar var. Trafik çok ciddi anlamda etkilenmekte. Ağır hava şartları hemen kazalara sebebiyet veriyor. Hassasiyetlerini rica ediyorum. İnşallah sıkıntısız bir sezon ama ihtiyacımız olan yağmur, kar İstanbul'a da gerekli" dedi.

KARTALKAYA BEYAZA BÜRÜNDÜ
Bolu Köroğlu Dağları'nın zirvesindeki Kartalkaya kayak merkezi, beyaza büründü. Oteller yeni sezon için hazırlıklarına devam ederken kar kalınlığı 6 santime ulaştı. 2 bin rakımlı Kartalkaya'da bu sabah saatlerinden itibaren kar yağışı etkili olmaya başladı. Kar kalınlığı 6 santime ulaşırken pistler ve ormanlar beyaza büründü. Kartalkaya'da bulunan oteller 15 Aralık tarihinde yeni sezonu açmayı planlarken, pistlerde bulunan telesiyejler kontrol ediliyor. Otellerde ise hummalı bir çalışmanın içerisine girildi. Grand Kartal Oteli'nin sahibi Halit Ergül, 15 Aralık'ta sezonu açmayı planladıklarını, ancak daha yoğun bir kar yağışı olması durumunda sezonu daha erken açabileceklerini söyledi.

ERZURUM'DA KAR UYARISI
Erzurum'da bugün gece saatlerinden itibaren kar yağışı beklendiği belirtilerek meteorolojik uyarıda bulunuldu. Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü'nden kar uyarısında bulunularak yapılan açıklamada şöyle denildi:  "Yapılan son değerlendirmelere göre; Erzurum ili ve çevresinde bugün karla karışık yağmur, perşembe gecesinden itibaren yağışın kar şeklinde başlayıp cumartesi sabah saatlerine kadar devam etmesi tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında seyreden hava sıcaklıklarında ise yağışlı sistem geçtikten sonra cumartesi ve pazar günleri hissedilir oranda düşüşler görülecektir. Rüzgarın güneyli ve batılı yönlerden orta kuvvette esmesi beklenmektedir. Oluşması muhtemel riskler: soba gazı zehirlenmesi, su taşkını, buzlanma ve don olayı, ulaşımda aksamalar."

Hava sıcaklıklarının eksi 8 dereceye kadar düştüğü Erzurum'da soğuk hava beraberinde kar yağışını da getirdi. Kent merkezinde yağmur şeklinde etkili olan yağış yüksek kesimlerde kar şeklinde kendini gösterdi. Palandöken Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı 10 santimetreye kadar ulaşırken, işletmelerde kayak sezonunu açmak için hazırlıklara başladı. Palandöken yaylasında etkili olan kar yağışı yayladaki hayvan sürülerini de olumsuz yönde etkiledi. Kar yağışı sonrası Palandöken Kayak Merkezi'ne giden bazı sürücüler karlı yollarda ilerlemekte güçlük çekerken, kar yağışı en fazla kayak merkezindeki işletmeleri sevindirdi. Yılbaşı öncesi sezonu açmaya hazırlanan işletmeciler, kayak sezonunu açmak için kar beklediklerini dile getirdi.

VAN'DA KAR YAĞIŞI BAŞLADI
Van'ın yüksek kesimlerinde dün gece başlayan kar yağışı sürerken, köylüler sabahın erken saatlerinde damlarını temizleme telaşına düştü. Van'da bir haftadan bu yana belli aralıklarla yağan yağmur, yüksek kesimlerde yerini kar yağışına bıraktı. Şehir merkezinde yağmur yağarken, Erek Dağı eteklerinde bulunan köyler ise kar altında kaldı. Van merkeze 25 kilometre uzaklıkta bulunan Gövelek köyü, gece boyunca yağan kardan dolayı beyaza büründü. Köylüler, sabahın erken saatlerinde kalkarak damlarını karlar temizlemeye çalıştı. Fahrettin Demir isimli vatandaş, geçen yıla oranla karın bu sene yaklaşık 15 gün geç yağdığını söyledi. Sonbaharın iyi geçtiğini ifade eden Demir, "Köyümüzün rakımı yüksek. Bu nedenle ilk kar bizim köye yağıyor. Kar yağınca da diğer köylerden önde kışa giriyoruz. Bugüne kadar hayvanlarımız yaylada otlayabiliyordu. Artık köye gelme zamanları geldi" dedi. M. Emin Demir ise, yağan ilk karla birlikte kışın geldiğini ifade ederek, "Köyümüz yüksek olduğu için Van ve diğer köylerden önce karla tanışıyor. Kar yağışının zamanıdır artık. Kar yağışı bu sene geçen seneye göre geç geldi. Allah'ın takdiridir. Yapacak bir şey yok. Artık bahara kadar karla uğraşacağız. Karın yağması bizim için daha iyi. Kışın kar yağacak ki yazın biz de sefasını sürelim. Yoksa kurak geçer ve kötü olur" diye konuştu. Öte yandan, Van-Bahçesaray karayolu üzerinde bulunan 2985 rakımlı Karabet Geçidi ile Van-Başkale karayolu üzerinde bulunan 2730 rakımlı Güzeldere Geçidi'nde dün gece kar yağışı trafiği olumsuz etkiledi. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğüne bağlı 111. Şube Müdürlüğü ekipleri, her iki güzergahta yolun kapanması ihtimaline karşılık iş makinelerini hazır bekletti.

ANTALYA'YA MEVSİMİN İLK KARI YAĞDITürkiye'nin büyük bir bölümü soğuk ve yağışlı havanın etkisine girerken, Antalya'nın dağlarına da mevsimin ilk karı düştü. Önceki gece Beydağları'nın yüksek kesimlerine yağan kar, bu sabah açık ve güneşli bir havayla net bir şekilde fark edildi. Dağdaki beyaz örtüyü gören Antalyalılar şaşkınlık yaşadı. Haftasonu ve pazartesi gecesi sağnak ve fırtınalı 3 gün geçiren kentte metrekareye 65 kilogram, havalimanı ölçüm merkezine de 170 kilogram yağış düşmüştü. Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Necip Duman, Akdeniz bölgesinin yüksek kesimlerdeki kar yağışının mevsimsel ve normal olduğunu belirtirken, "Şu an hava sıcaklığı 18 ile 20 derece arasında ve deniz suyumuz 21 derece. Bu havada denize girmek ve kar manzarasını da seyretmek Antalya'nın en büyük güzelliği" dedi. Duman, 2 Aralık Salı gününe kadar kentin bahar günlerini yaşayacağını, ardından bölgenin yağışlı bir sisteme gireceğini söyledi.

VARTO'DA YÜKSEK KESİMLERE KAR YAĞIDI  
Muş'un Varto ilçesindeki yüksek kesimlere kar yağdı. Varto ilçesinde iki gündür etkili olan yağmur yağışı, yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı. Uzun süredir bahar havasının yaşandığı ilçede, yüksek kesimlere kar düşmesiyle birlikte sıcaklıkta da hissedilir derecede azaldı. 3000 rakımlı Bingöl Dağları ile Şerafettin Dağı'nın zirvesi tamamen beyaza bürünürken, vatandaşlarda kış hazırlığına başladı.

ULUDAĞ'DA KAR KALINLIĞI 10 SANTİMETREYE ULAŞTI
Kar kalınlığının 10 santimetreye ulaştığı Uludağ'da, çoğunluğu Arapların olduğu tatilciler zirvede karın tadını doyasıya çıkardı. Türkiye'de kış turizminin gözde merkezlerinden olan Uludağ'da kar kalınlığı 10 santimetreye kadar ulaştı. Bugün tüm gün sürecek olan kar yağışı Uludağ'da özlenen görüntülerin oluşmasını sağladı. Ağırlıklı olarak Arap turistlerin akın ettiği zirvede, tatilciler karın tadını doyasıya çıkardı. Kar altında fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmeyen tatilciler, telesiyejlere binerek zirveyi doyasıya izleme imkanı buldu. Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının bugün etkisini sürdüreceğini açıkladı.

MALATYA'YA YILIN İLK KARI YAĞDI

Gece yağan yağmurla birlikte yüksek kesimlere kar düştü. Beydağı'nın yüksek kesimleri beyaza büründü. Bu arada, Meteoroloji'den alınan bilgiye göre, Cuma günü de yağmur yağışı tahmin ediliyor. Cumartesi ve Pazar günü parçalı  bulutlu ve güneşli geçmesi beklenen hava,  Pazartesi günü için ise yine yağmur yağışı tahmin ediliyor.  Hava sıcaklığı ise önümüzdeki 4 günde 2 ile 10 derece arasında seyretmesi bekleniyor.