BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,62
ALTIN 2.394,37

Diikat bu mantarlara sakın dokunmayın

Diikat bu mantarlara sakın dokunmayın

Zehirli mantar türleri sayı bakımından tüm mantarlara kıyasla çok fazla olmasa da tüketilmesinin sonuçları ölüme kadar gitmektedir ve bu nedenle zehirli mantar konusuna ciddiyetle yaklaşılması gerekir.

Diikat bu mantarlara sakın dokunmayın

Zehirli mantarları ayırt edebilmek kolay olmayabilir ancak birazdan vereceğimiz mantar isimleri ve türleri tüketildiğinde ölümcül sonuçları beraberinde getirmektedir. İşte sizler için araştırdığımız, asla tüketilmemesi gereken o zehirli mantarlar…

Diikat bu mantarlara sakın dokunmayın

Ağulu mantar Ağulu mantar Türkiye’de yetişen “Cüce kız, Meşe mantarı, Horoz mantarı” gibi isimlerle de tanınan Cantharellus cibarus ile karıştırılabilir. Fakat bu tür daha yumurta sarısı renkli, üzeri yağlımsı gibi, lamellerinin çatallı ve aralarının birleşmiş olmasıyla ayırt edilir. Bu mantar, yaz başından sonbahar sonlarına kadar özellikle yapraklı ağaçların kütükleri üzerinde gruplar halinde ortaya çıkar.

Diikat bu mantarlara sakın dokunmayın

Bu mantar nedeniyle oluşan zehirlenme olaylarında belirtiler, sindirimden sonra 30 dakika ile 3 saat arasında ortaya çıkar. Ağır ve şiddetli mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrıları tipik belirtilerdir. Bunun yanı sıra, terleme, tükürük, gözyaşı ve bronş salgılarında artma, bronkospazm, miyozis, görme bulanıklığı, hipotansiyon ve bradikardi gibi belirtiler görülür.

Diikat bu mantarlara sakın dokunmayın

Yalancı dede mantarı Ölümcül bir mantar olan yalancı dede mantarı Avrupa’nın genelinde ve Asya’nın bazı bölgelerinde bulunur ve amatoksin denen zehri bünyesinde barındırır. Dede mantarı başta olmak üzere yenebilen çeşitli türlere çok benzeyen bu zehirli mantar, yenmesi durumunda şiddetli karaciğer toksisitesine yol açar ve hemen tedavi uygulanmadığı takdirde ölümcül sonuçlara yol açabilir.