BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Devletin zirvesi AKMde

30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla, AKM'de tören alanında resmi geçit töreni düzenlendi.

Abone ol

30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında resmi geçit töreni düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in şeref tribünündeki yerini alması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Faruk Cömert, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı
Orgeneral Orhan Yöney, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Atila Işık ile çok sayıda bakan, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, yabancı misyon  şefleri ile subay ve astsubaylar katıldı.

Çok sayıda vatandaşın da izlediği törende, Kara Harp Okulu'ndan mezun olarak bugün TSK saflarında göreve başlayan Piyade Teğmen Selçuk Sami ve Hava Savunma Teğmen Nur Özeş, mezunlar adına bir tankın üzerinde yaptıkları konuşmada, Türk ordusunun, asırlardan bu yana askeri dehasını gösterdiğini vurguladılar. Subaylar, Türk ordusunun, geçmişte olduğu gibi bugün de Türk milletinin koruyucusu olmaya devam edeceğini kaydettiler.

Tören Kıta Komutanı olan Zırhlı Birlikler Okulu Eğitim Tümen Komutanı Tümgeneral Necdet Sezginer de konuşmasında, TSK'nın, Atatürk ilke ve inkılaplarının ışığında, uygarlık düzeyine giden yolda, bilim ve teknolojiyi rehber edinerek, Türk milletinin emrinde geleneksel sağduyusuyla Onun güven kaynağı ve teminatı olmaya devam edeceğini söyledi.

Atatürk'ün ordusunun gelecekte de Türk vatanının bütünlüğü ve milletin huzur ve refahının sağlanmasının önüne çıkabilecek bütün tehditlere karşı sarsılmaz bir kale olarak durmaya devam edeceğini belirten Sezginer, ''Türkiye'nin bekasına, bölünmez bütünlüğüne, laik ve demokratik hukuk devletine yönelebilecek her türlü
tehdidi ortadan kaldırma yolundaki azim ve kararlılığımız Türkiye Cumhuriyetinin sonsuza dek yaşamasının teminatı olacaktır'' dedi.

Sezginer, konuşmasını, ''Ne mutlu bu denli hatırlanmaya layık zaferleri yaratan Türk ulusuna, ne mutlu o ulusun bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetlerine, Ne mutlu Türküm diyene'' sözleriyle tamamladı.Geçit töreni, TSK Armoni Mızıkası ve sancaklar ile Onur Kıtası'nın pisti boşaltması ve bu sırada Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na mensup subay ve astsubaylardan oluşan TSK Paraşüt Timi'nin 3 bin metreden yaptığı atlayışla başladı.
Paraşütçüler atlayışlarında Türk Bayrağı, Atatürk posteri ile kuvvet komutanlıklarının flamalarını taşıdılar. Atlayışların tamamlanmasının ardından
paraşütçüler, Türk Bayrağı ile Atatürk posterini şeref tribününün önüne gelerek açtılar.

Tören, TSK Armoni Mızıkası ve Karma Bandonun geçiş için pistte yerini almasıyla devam etti. Bandonun hemen ardından Tören Kıta Komutanı ve karargah askerleri, gaziler ile kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığının oluşturduğu Silahlı Kuvvetler Onur Taburu, şeref tribünü önünden resmi geçiş yaptı. Geçit resmi, Kara Harp Okulu Boru Trompet Takımı ile Kara, Deniz, Hava Harp okulları öğrenci taburlarının geçişiyle devam etti.

Törende, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı gazilerini temsil eden askerlerin yar aldığı ''Tarihi Bölük''ün geçişini, Barış Gücü askerlerinin oluşturduğu tabur izledi.Atlı Tören Kıtası'nın geçişi ile devam eden geçit töreni, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığına bağlı Mehteran Bölüğünün geçişiyle sürdü.
Törende, Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı Doğal Afet Arama Kurtarma Birliği ile Operasyon ve Arama Kurtarma Taburu da geçiş
yaptı. Bu sırada, Özel Kuvvetler Komutanlığına ait helikopterler de eş zamanlı olarak Hipodrom üzerinde uçtu.

Tören, Topçu Taburu ile Tank Taburu Görev Kuvveti ve Mekanize Piyade Bölüğünün geçişleriyle devam ederken, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı helikopterlerle Türk Hava Kuvvetlerine bağlı F-16 ve F-4 uçakları gösteri uçuşu yaptı.

Resmi geçit, devlet erkanı ve vatandaşlar tarafından beğeniyle izlenen Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi ''Türk Yıldızları''nın gösterisiyle sona erdi.Yurtiçi ve yurtdışı gösterilerinde başarısını kanıtlayan Türk Yıldızları, 8 uçakla gösteri yaptı.

Türk Yıldızları'nın gösterileri, Şeref Tribünü ve vatandaşlarca uzun süre alkışlandı.Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer, tören alanına gelişinde Genelkurmay
Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve eşi Filiz Büyükanıt tarafından karşılandı.Orgeneral Büyükanıt, tören alanına üstü açık bir ciple gelerek onur taburunu
selamladı, askerlerin ve vatandaşların bayramını kutladı.Davetlilerin yer aldığı şeref tribününün üzerinde, ''Ordumuz, Türk birliğinin, Türk kudret ve kabiliyetinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir'' yazılı pankart asılırken, şeref tribününün karşısında da Türk Bayrağı ve Atatürk posteri üzerinde, ''Ne Mutlu Türküm Diyene'' yazılı pankart yer aldı. Tören alanı, Türk bayraklarıyla donatıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, törenden ayrılırken kısa bir süre ayakta sohbet ettiler.Topçu taburu ile tank taburu görev kuvveti ve mekanize piyade bölüğünün geçişi sırasında anonslarda, ''milli imkanlarla geliştirildiği'' ifade edilen ''kasırga'' adlı çok namlulu roket sistemi de ilk kez geçiş töreninde yerini aldı.