BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Devlet sırrı yeniden tanımlanıyor

Bakanlar Kurulu’nda devlet sırrını da daha açık ve şeffaf hale getirecek bir tasarı imzaya açıldı...

Abone ol

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, devlet sırrının Başbakan’ın başkanlığında adalet, dışişleri ve içişleri bakanlarından oluşacak bir kurul tarafından belirleneceğini bildirdi.

Çiçek, gündemlerinde terörle mücadele konusunda bir yasa değişikliğinin olmadığını söyledi.

Devletin işleyişinin daha açık, şeffaf ve hesap verebilir hale getirilmesi amacıyla TBMM’deki ticari sır tasarısının ardından Bakanlar Kurulu’nda devlet sırrı ile ilgili bir düzenleme imzaya açıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantının ardından Bakanlar Kurulu gündemine ilişkin Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek tarafından bir açıklama yapıldı. Çiçek, kurulda bilgi edinme yasasının daha önce Meclis’e sevk edilen birinci ayağı olan ticari sır tasarısının ardından devlet sırrı ile ilgili tasarının da imzaya açıldığını bildirdi. Her iki düzenlemenin demokratik hukuk devletinde devletin işleyişinin daha açık, şeffaf ve hesap verilebilir olması amacına yönelik olduğunu belirten Çiçek, devlet sırrı ile ilgili düzenlemenin Devlet Sırrı Kurulu oluşturulmasını öngördüğünü bildirdi.

Devlet sırrında daha dinamik, daha esnek düzenlemeler amaçlandığını kaydeden Çiçek, kurulun devlet sırrını belirlemekle yetkili olacağını söyledi. Çiçek, bundan 10-20 sene önceki devlet sırrı olarak kabul edilen konuların artık sır olmaktan çıkıp gazete sayfalarında yazılır hale geldiğini bu nedenle daha dinamik yeni bir tanımlamaya ihtiyaç olduğunu belirtirken, düzenlemelerin yasalaşması ile yolsuzluklarla mücadelede “Ticari sır- devlet sırrı” bahanelerinin ortadan kalkacağını ifade etti.