BIST 9.530
DOLAR 32,51
EURO 34,80
ALTIN 2.475,17
HABER /  EKONOMİ

Devlet şeker fabrikalarını satıyor çiftçinin ürünü ne olacak?

TÜRKİYE Şeker fabrikalarının satışına ilişkin karar resmi gazetede yayınlandı. Bor, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu ve Turhal şeker fabrikaları için ihaleyle satılıyor. Peki çifçinin şeker pancarını kim alacak?

Abone ol

İlk fabrikası 1926 yılında açılan, Cumhuriyet tarihinin ilk fabrikalarını bünyesinde barındıran Türkiye Şeker Fabrikalarına ait 14 fabrikanın satışı ilan edildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait 14 fabrikanın satış yöntemiyle ayrı ayrı özelleştirilmesine ilişkin ilanı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. ÖİB’nin yüzde 100 hissesine sahip olduğu Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait 14 fabrika, satış yöntemiyle ayrı ayrı özelleştirilecek.

Resmi Gazetede yayınlanan karara göre "14 şeker fabrikasının özelleştirilmesine ilişkin ihaleler pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek ve pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımıyla yapılacak açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek. İhalelere gerçek ve tüzel kişilerle yatırım fonları ve ortak girişim grupları (OGG) katılabilecek.

İstekliler, ayrı ayrı olmak koşuluyla birden fazla ihaleye teklif verebilecek. Birden fazla fabrika için teklif verilmesi halinde bu teklifler birbirleriyle ilişkilendirilmeyecek.

İHALE ŞARTNAMESİ : Şartnameler, 26 Şubat’ta ÖİB’den temin edilebilecek. İdare’den ihale şartnamesi almış isteklilere talepleri halinde durum tespiti yapmak üzere fabrika ziyaretinde bulunma ve fabrikanın yöneticileriyle görüşme imkanı sağlanacak.

TEKLİF FİYATI : Teklifler Türk Lirası olarak verilecek. İhale bedeli peşin veya vadeli ödenebilecek. İhale bedelinin vadeli olarak ödenmesinin talep edildiği takdirde asgari yüzde 30’u varlık satış sözleşmesi imza tarihinde peşin, ihale bedelinin vadeye bırakılan tutarı ise azami 12 ayda bir ödeme yapmak kaydıyla en çok 48 ayda ve eşit taksitlerle vadeyle bırakılan tutar üzerinden ödeme tarihleri itibariyle hesaplanacak vade farkıyla ödenecek.

FABRİKALAR NEREDE : İstekliler son tekliflerini, Bor, Çorum, Kırşehir ve Yozgat şeker fabrikaları için 3 Nisan’a, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu ve Turhal şeker fabrikaları için 11 Nisan’a, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş şeker fabrikaları için ise 18 Nisan’a kadar verebilecek."