BIST 10.732
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.532,36
HABER /  GÜNCEL

Devler Ligi yayın hakkında devlerin savaşını BT kazandı

İngiltere'de BT'nin yeni spor kanalının Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi maçlarının gösterim hakkını yaklaşık 1 buçuk milyar dolar ödeyerek satın alması televizyonlardaki dengeleri alt üst etti.

Abone ol

İngiltere televizyonlarında büyük paraların döndüğü futbol şampiyonlarının gösterim hakkı savaşında Rupert Murdoch'un yayıncılık şirketi BSkyB ciddi darbe aldı.

Rakip İngiliz telekomünikasyon şirketi BT Sport'un kazandığı ihale, yeni kurulan kanala 2015'ten itibaren üç yıl boyunca Şampiyonlar Kupası ve Avrupa Ligi maçlarının tüm gösterim haklarının yolunu açtı.

İhalenin sonucu BSkyB'nin hisse fiyatlarına yüzde 10'luk keskin bir düşüşle yansıdı. Öte yandan BT'nin borsadaki değeri ise yüzde 0,4 oranında artış gösterdi.

BT Sport'un yaklaşık 1 buçuk milyar dolara kazandığı ihale toplam 350 maçın gösterim hakkını kapsıyor.

BT, UEFA ile vardıkları anlaşmanın Avrupa futbolunu ''çok daha fazla sayıda seyirciye daha ucuza eriştireceğini'' açıkladı.

Sezon başına yaklaşık 480 milyon dolara denk düşen anlaşma, halihazırdaki fiyatın iki katından daha fazla.

BSkyB yetkilileri, BT'nin gösterim hakkı için aşırı bir bütçe ayırdığını ima eden açıklamalarda bulundu.

Murdoch'a bağlı dijital yayın platformu İngiltere'de Premier Lig maçlarının gösterim hakkını elinde tutmayı sürdürecek.

BSkyB, Avrupa futbolunun kanallarındaki toplam seyirci sayısının sadece yüzde 3'ünü çekerken, Premier Lig maçlarının ise yüzde 18'lik bir seyirci kitlesi tarafından izlendiğine işaret etti.

Bu nedenle BBC'nin ekonomi muhabiri Robert Peston, Avrupa futbolunda ihaleyi kaybetmenin BSkyB için ölümcül bir darbe olmayacağı görüşünde.