BIST 9.525
DOLAR 32,70
EURO 34,77
ALTIN 2.521,13
HABER /  GÜNCEL

Dev projede sona gelindi seferler başlıyor

Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu projesinde sona gelindi. İpek yolunu yeniden canlandırmak amacıyla Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın ortaklaşa hayata geçirdiği proje bu yıl içinde seferlere başlıyor.

Abone ol


Geçtiğimiz ay uluslararası seferlerde test sürüşleri gerçekleştiren üç ülke, kesintisiz seferler için gün sayıyor. Projeyle Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den kalkan tren, Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’ten geçerek Kars’a kesintisiz bir hat üzerinden yolcu ve yük taşınabilecek.

Kars’tan Bakü’ye kadar tek hat üzerinden yapılacak seferler, Bakü’den sonra hem Kazakistan hem de Türkmenistan üzerinden ikinci hatla Çin’e kadar uzanabilecek.

MALİYETİ 600 MİLYON DOLAR

Demiryolu hizmete girdiğinde, ilk etapta yılda 1 milyon yolcu 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Akşam'ın haberine göre, 839 km uzunluğundaki hattın Türkiye’den geçen 76 km’lik demiryolunun Türkiye’ye maliyeti ise 600 milyon dolar.

TÜRKİYE'NİN KASASINA 1 MİLYAR DOLAR GİRECEK

Çin'den Avrupa’ya 45-62 gün arasında değişen yük taşıma süresi projeyle 12-15 gün arasına düşecek. Yapılacak her seferle Türkiye’nin kasasına milyarlarca lira girecek. Avrupa’dan Çin’e seferde olan trenler her Türkiye’ye girişlerinde para ödeyecek. Bu sayede Türkiye’nin sadece demiryolu taşımacılığıyla kasasına yılda 1 milyar dolar girmesi hedefleniyor.

TEST SÜRÜŞLERİ BAŞLAMIŞTI

Geçtiğimiz haftada 27 Eylül tarihinde Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi çerçevesinde Tiflis-Kars güzergahındaki yeni demiryolu hattında ilk yolcu trenin test sürüşü gerçekleştirildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi kapsamında Tiflis-Kars istikametinde gerçekleştirilen test sürüşüne katılırken, Gürcistan Ekonomik ve Sürdürebilir Kalkınma Bakanı Giorgi Gakharia ve Azerbaycan Demiryolları İdaresi Başkanı Cavit Kurbanov ona eşlik etmişti.