BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.443,60
HABER /  GÜNCEL

Detaydaki sır açığa kavuştu

Genelkurmay sitesindeki detay sırrı aydınlandı. Özkök'ün geçmişindeki o ek ile ilgili Paşa konuştu...

Abone ol

Haberi hatırlarsınız... Genelkurmay’ın sitesinde, eski ve yeni genelkurmay başkanlarının özgeçmişleri yayınlanıyor. Bütün özgeçmişler aynı formattan çıkmış gibi... Biri dışında... Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün özgeçmişinin başında dikkat çeken bir ek var... O ekte şunlar yazıyor;

"Başbakana bağlı çalışır"...

"Orgeneral Hilmi ÖZKÖK, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 24’üncü Genelkurmay Başkanı’dır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre, Başbakana karşı sorumlu olan Orgeneral ÖZKÖK, barış zamanında Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanı, savaş zamanında ise Cumhurbaşkanını temsilen, Türk Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı olarak görev yapar."

Bu küçük detaydaki sırrı herkes merak ediyordu. Dahası bu ek sonradan mı yapılmış yoksa Özkök Paşa kendisi mi ekletmişti. Bazı çevreler ise yeni komuta kademesinin bu cümleyi kasıtlı olarak Özkök Paşa’nın özgeçmişine koyduklarını söylüyorlar. Yani bir anlamda, "Başbakanın Genelkurmay Başkanı" gibi bir imaj yaratmak istiyorlar.

Sonunda iş ortaya çıktı... Ertuğrul Özkök'e konuşan Özkök Paşa, "o özgeçmiş benim zamanımda Genelkurmay sitesine konuldu" dedi.

Peki neden böyle bir özgeçmiş konulmuştu? Özkök Paşa'nın açıklaması şöyle; "Genelkurmay’ı ziyaret eden yabancılar için İngilizce bir özgeçmiş metni hazırlamıştık. Bu metni olduğu gibi çevirip siteye koymuşlar.Kimin koyduğunu bilmiyorum. Ama bunun hiç önemi yok. Neticede benim görev zamanımda ve benimle çalışan arkadaşlarım tarafından kondu."

Peki bu kasıtlı mıydı? Paşa "hiç öyle düşünmüyorum" diyor ve ekliyor; ""Kasıtlı olduğunu da sanmıyorum. Ayrıca bu beni neden rahatsız etsin? Oradaki ifade, Anayasa’da yazılanın tekrarından ibaret."

ABD İHLALİ İLK DEĞİLMİŞ

Özkök Paşa gündemdeki ABD'nin sınır ihlali ile ilgili de önemli bir bilgi verdi. Meğer bu ihlaller ilk değilmiş. Paşa diyor ki; "Bir kere de benim dönemimde oldu. Bunların ille de kasıtlı olması gerekmiyor. Bazen savrulma da olabiliyor."

AK PARTİ'DEN TEKLİF ALDI MI?

Merak edilen bir konuda da Özkök Paşa açık konuştu. Cumhurbaşkanı adayı olması için AK Parti'den teklif aldı mı? Yanıt şöyle; "Kesinlikle almadım. İma yollu dahi almadım. Görevden ayrıldıktan sonra Başbakan’la ne konuştum, ne de karşılaştım. Ben görevden ayrılmadan önce böyle bir görev düşünmediğimi açıklamıştım. Ayrıca biz askerlerin önünde bir Faruk Gürler olayı vardır. Bunun nelere mal olacağını iyi biliriz."

1 MART TEZKERESİ GEÇSEYDİ İYİ OLURDU

Peki Özkök Paşa, Başbakan Erdoğan'ın, "1 Mart tezkeresi geçseydi bu sorunlar başımıza gelmezdi" sözüne katılıyor mu?

"Ben de tezkerenin geçmemesinin Türkiye’nin aleyhine olduğunu düşünüyorum. Tabii tezkerenin geçmesinin yol açacağı olumsuz sonuçlar da söz konusu olabilirdi. Ama artısını eksisini hesaba katarsanız, tezkere geçseydi Türkiye kazançlı çıkardı."