BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.443,52
HABER /  GÜNCEL

Dergiler İslamsız tiraj yapamıyor!

'Sudan ucuz' haber dergileri, tiraj kaygısı yüzünden ne yapacağını şaşırdı.Daha çok okunma kaygısıyla din ticaretine başlayan bu dergi kapaklarını başörtülüler kaplıyor.

Abone ol

Muteber medyanın 'sudan ucuz' haber dergileri, orta sınıfın kalmadığı bir ülkede kendini okutturmak için bu kez de 'din ticaretine' başladı. Dindar kesime uzaydan gelen varlıklar gibi tanımayan ve anlamayan gözlerle bakan bu haberler, hangi Türkiye'ye hitap ediyor bilinmez. Gelin birlikte din alıp din satan birkaç dergi kapağını ve haberini inceleyelim:
Türbanlı ama ateist!

Haftalık Dergisi'nin geçtiğimiz sayılarından birinin kapağından sürmeli siyah gözlerle ve simsiyah türbanıyla bir genç kız şöyle sesleniyor: "Allah'tan korkmadım babamdan kortuğum kadar!" Çok okunan 28 Şubat hikayelerinden birinin kahramanı olan kız, hayatını kendi tercihleriyle yaşayamadığı için isyan ediyor: "Neden ben yaz sıcağında örtü üze-rine örtü takarken, erkek kardeşim şortla geziyor? Neden Kur'an-ı Kerim'i Arapça okumam gerekiyor, Türkçesini öğrenemiyorum." Kız isyan etmeye devam ediyor: "Her gün ağlaya ağlaya İmam Hatip'e gidiyordum, diğer kızların dersleri iyiydi, en tembeli bendim..." Hikaye böyle devam ediyor.

Erkeklere amme hizmeti

Bu kez Tempo Dergisi'nin kapağı erkeklere amme hizmeti veriyor: "Türbanlı Porno!" Vay canına! İnternette teşhircilik yapıp fantezilerini paylaşan tesettürlüler var. Haber, içeride sünnet yeşili sayfalara basılmış: "Tempo muhabirinin 5 aydır izini sürdüğü olaydan çarpıcı notlar: "Türbanlı kadınların cinsel fantezileri paylaşılıyor, diğer yandan da yapılan işin günah olup olmadığı tartışılıyor..."

Kapakta, Robinson'un Cuma'sı gibi elindeki dijital fotoğraf makinesine sevimli sevimli bakan takkeli sakallı bir vatandaş. Aktüel Dergisi Çarşamba Cemaati'nin içine nasıl korkusuzca ve teklifsiz dalabildiğini gururla sunar. Editör yazısında şöyle diyor Aktüel:

"Biz bu hafta Çarşamba'da normal gazeteciler gibi çalışmaya karar verdik: Yani soru sorduk, cevap aldık. Sonuçta şimdiye kadar size anlatılan Çarşamba resminden başka bir resim çıktı ortaya." Aslında Aktüel'in bakışı Tempo'nun ve Haftalık'ın 28 Şubat'tan kalma travmatik perspektiflerinden daha şık duruyor. Ancak o da yapması gereken gazeteciliği yani normal olanı yaptığı için gururlanacak kadar bu ülkeye yabancı duruyor.

Türbana Amerikan çözümü

Aktüel Dergisi'nin kapağında Cindy bebekleri gibi makyajlı yüzüyle ve başında Amerika bayrağından yapılmış türbanıyla bir kız öğrenci. Bu haberin bilinçaltını okumak için arif olmaya gerek yok: "ABD, Sovyet tehlikesine karşı Türkiye'de yetiştirdiği yeşil kuşak çocuklarına şimdi kendi üniversitelerinde sahip çıkıyor." Saf okur bu haberi şu şekilde de okur: "Aaa... Türbana kendi ülkemizde çözüm bulamadık ama bak Amerika nasıl çözmüş. Aferin Aktüel'e. Kemalistlerin gözüne soka soka nasıl kapak yapmış haberi."

'Alo Aktüel Fetva Hattı'

Aktüel Dergisi Alo Fetva hattı gibi çalışmış. Hatta, utangaç okurun telefonda bile sormaya korktuğu sorunları açıp sormuş ulemaya. '10 soruda oruç ve cinsellik' haberi oruç tutan veya tutmayan herkese okutturmak için yazılmış adeta: "Oruçluyken başka birine bakmak, iç geçirmek, hayal kurmak orucu bozar mı? Oruç cinsel münasebetle açılabilir mi? Hocam tövbe ettim. Tövbemi geri alabilir miyim?"

Dini, bir kooperatif gibi sundular

Kapakta kırmızı yasak elma ile Hıristiyanların kadına bakışını resmeden bir Tuğçe Kazaz fotoğrafı. Başlıkta, "Tuğçe Kazaz Hıristiyan olmakla neler kaybetti?" Aktüel editörü, üşenmemiş ve 5 dinin ortak ritüellerini araştırmış. Bunları yaparken aralarında hangisinin inananlarına en güzel cenneti vaat ettiğini de bulmuş. Karar vermiş Aktüel: "En güzel cennet İslam'da." Ya kendi okuyucusuna ya da Türkiye'nin bütün dindarlarına 'saftirik' muamelesi yapıyor. Dinleri ve inanç sistemlerini içine girilecek bir kooperatifin avantaj ve dezavantajlarını sunar gibi anlatan haberin özeti spotunda: "Tuğçe Kazaz, Hıristiyanlığı seçmeden önce biraz araştırmış olsa belki bu kadar acele etmeyecekti. Hıristiyan ve Yahudiler o kadar şanslı değil. Hıristiyan cennetinde yemek, içmek ve cinsellik yok. Yahudi cenneti ise tarife göre yeryüzünde kurulacak ve Urfa'yı da içine alacak. Hindu cennetine girmek için bir duayı 5 milyon defa okumak şart. Budistlerde ise çok cennet var ama onlara ulaşmak çok zor."

Haber: Fatma Durmuş
Kaynak: www.yenisafak.com.tr