BIST 10.056
DOLAR 32,23
EURO 34,81
ALTIN 2.424,46
HABER /  GÜNCEL

Van 7,2 şiddetinde depremle sarsıldı

Kandilli Rasathanesi, Van'daki depremin büyüklüğünü 6.6'dan 7.2'ye yükseltti

Abone ol

İNTERNETHABER- Van'ın merkezine 30 kilometre uzaklıkta, merkez üssü Tabanlı Köyü olan şiddetli bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi, ilk açıklamasında 6.6 olarak açıkladığı şiddeti 7.2 olarak değiştirdi.

Ölü sayısı ise 239'a ulaştı.

ACI BİLANÇO GİDEREK AĞIRLAŞIYOR

04.28- İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 7.2 büyüklüğündeki depremle sarsılan Van merkezde 100, Erciş ilçesinde ise 117 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte Erciş'te gece geç saatlerde basın açıklaması yapan Bakan Şahin, Erciş ilçesinde 80 tane çok katlı binanın çöktüğünü aktardı. Bu binaların yarısında canlı veya vefat etmiş insan bulunduğunu belirten Şahin, bunlara yönelik kurtarma çalışmalarının sürdüğünü anlattı. Şu ana kadar Erciş merkezde 117 kişinin deprem sonucu hayatını kaybettiğini açıklayan İçişleri Bakanı, Van merkezde de 100 civarında kayıp olduğunu kaydetti. Bakan Şahin, yaralı sayısını da, Van merkezde 350, Erciş ve köylerinde ise 740 olarak açıkladı.

03.02- Erciş'te artçı depremler devam ediyor Van ve ilçelerinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından arçı sarsıntılar devam ediyor. Saat 13.41'de meydana gelen depremin ardından Van ve çevresi beşik gibi sallanmaya devam ediyor. Birkaç dakika aralıklarla devam eden ve 3 ile 5 arasında değişen büyüklüklerdeki artçı depremlerin en son hissedilenlerin biri de saat 02.34'de 3,9 ve 02.37'de 3,5 büyüklüğünde gerçekleşti. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki incelemelerinin ardından saat 01'de yaptığı açıklamasında Van'da meydana gelen depremde il merkezinde 93, Erciş'te ise 45 olmak üzere 138 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

ÖLÜM HABERİ BİTLİS'TEN GELDİ... TIKLAYIN

İŞTE DEPREMİN YARATTIĞI YIKIMIN FOTOĞRAFLARI... TIKLAYIN

Deprem dün saat 13.41 sıralarında meydana geldi. Kazım Karabekir Caddesi'nde bulunan 7 katlı binanın çökmesi sonucu bazı vatandaşlar enkaz altında kaldı. İtfaiye ekipleri enkaz altındaki vatandaşları kurtarmaya çalışıyor. Deprem nedeniyle can kaybı yaşanıp yaşanmadığına ilişkin bilgi ise henüz bilinmiyor.

ÖLÜ SAYISI BİNLERİ BULABİLİR... TIKLAYIN

HİSSEDİLEN İLLER

Depremden Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi.

İlde elektriklerin kesildiği ve telefon sisteminin tamamen çöktüğü ilk gelen bilgiler arasında yer alıyor.

BAŞBAKANLIK'TAN İLK AÇIKLAMA... TIKLAYIN

ERCİŞ'TE HASAR BÜYÜK

Deprem Erciş'te çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu, özellikle Vanyolu ve Beyazıt mahallelerinde ciddi hasara yol açtı. İlçedeki çok sayıda eski ve çok katlı binanın yıkıldığı, enkaz altında kalanlar olduğu, bazı yerlerden duman yükseldiği belirtildi.

Telefon ve elektrik hatlarının çalışmadığı ilçede, bazı yolların kapandığı, ilçedeki hastanenin yetersiz kaldığı öğrenildi. Muradiye ilçesinde de binalarda çatlaklar oluştuğu, vatandaşların sokaklara çıktığı ifade edildi.

Muradiye Devlet Hastanesindeki hastaların deprem nedeniyle dışarı çıkarıldığı, hastanenin yanında boş bir arazide çadır kurulacağı belirtildi.

KIZILAY ACİL İHTİYAÇ LİSTESİNİ AÇIKLADI... TIKLAYIN

YARALILAR HASTANEDE

Depremde yıkılan bazı ev ve iş yeri enkazından çıkarılan yaralılar, hastanelere ulaştırılmaya başlandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle hastalar bahçeye taşındı. Depremdeki enkazdan yaralı kurtarılan yaklaşık 50 kişiye ilk müdahaleleri hastane bahçesinde yapılıyor. Yaralılar arasında emniyet ve jandarma görevlileri de bulunuyor. Enkazdan çıkarılan ve henüz sayıları tespit edilemeyen diğer yaralılar ise askeri ve sivil ambulanslarla çevre illere sevk ediliyor.

İl merkezinde jandarma ile çevik kuvvet ekipleri, yıkılan binalara vatandaşların girmesini engellemek için güvenlik önlemi aldı.

Cihan Haber Ajansı'nın bölgeden aktardığı bilgilere göre ise ölü sayısı 30'u yaralı sayısı ise 200'ü aşkın.

YIKILAN BİNALAR ARASINDA ÖĞRENCİ YURDU DA VAR

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle il merkezinde 10 bina, Erciş'te 25-30 bina ve 1 öğrenci yurdunun yıkıldığını bildirdi.

 ARTÇILAR DA ŞİDDETLİ

Kandilli Rasathanesi, Van Tabanlı köyündeki 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından 16 artçı deprem meydana geldiğini duyurdu.  Tabanlı köyündeki depremin ardından, Ilıkaynak'ta 5.4, Gedikbulak'ta 4.0 ve 5.5, Kurubaş'ta 4.7, Halkalı'da 4.3 ve 5.5, Güvençli'de 4.3, Özyurt'ta 2.9, 3.8, 4.2 ve 4.3, Yukarıgölalan'da 4.1, Kuşçu Muradiye'de 3.7, Çolpan'da 4.0, Mollakasım'da 3.7, Durukkaş Muradiye'de 3.6 büyüklüğünde 16 artçı daha ölçüldü.

ABD 7.6 DEDİ

Kandilli Rasathanesi'nin 6.6 olarak açıkladığı Van Tabanlı'daki depremin büyüklüğünü ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi ise 7,6 olarak açıkladı.

Depremin büyüklüğü, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi'nde 7.0 olarak ölçüldü.

KIZILAY'DAN KORKUTAN AÇIKLAMA... TIKLAYIN

Kızılay, Van'da meydana gelen depremin ardından bölgedeki depolarından bölgeye çadır, battaniye ve diğer yardım malzemelerini göndermeye başladı.

Van'dan meydana gelen depremin ardından, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın talimatıyla bütün birimler acil duruma geçti. Kızılay Afet Operasyon merkezinde gelişmeleri takip etmek için kriz masası oluşturuldu. Erzurum başta olmak üzere yerel lojistik depolarından çadır, battaniye ve diğer ihtiyaç malzemeleri de Van'a gönderilmeye başlandı.

Bu arada Van'da bulunan bir ekip de ihtiyaç ve durum tespiti çalışmasını sürdürüyor, bu tespite göre yardımlar koordine edilecek.

BİTLİS'TE HASAR

Merkez üssü Van olan 6.6 büyüklüğündeki deprem Bitlis'te de hissedildi. Merkeze bağlı Hüsrevpaşa Mahallesi'nde 2 caminin minaresi yıkıldı. Muş'ta da iki caminin minaresi sarsıntı nedeniyle yıkıldı.

DAHA ÖNCE DE DEPREMİ YAŞAMIŞLARDI

Bölgede 1945 yılında Çatak'ta 5.8, 1972 yılında Van'da 5.2, 1976 yılında Çaldıran'da 7.2 ve 1977'de Erciş'te 5.1 büyüklüğünde depremler meydana gelmişti.

GENELKURMAY'DAN 3 NAKLİYE ARACI

Genelkurmay Başkanlığının, Van'daki depreme acil müdahale için 3 nakliye uçağını Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) emrine tahsis ettiği bildirildi.

Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığından alınan bilgiye göre, iki uçak Ankara Güvercinlik Askeri Havaalanı'nda, 1 uçak da Diyarbakır'da hazır bekletiliyor.

Nakliye uçakları, AFAD'ın belirleyeceği acil yardım malzemelerini Van'a ulaştıracak. Uçakların, tıbbi yardım malzemeleri ve arama kurtarma malzemeleriyle akşam saatlerinde Van'a ulaşması planlanıyor.

SOKAKLARDA PANİK YAŞANIYOR