BIST 10.471
DOLAR 32,75
EURO 35,03
ALTIN 2.440,60
HABER /  DÜNYA

Demiryoluna korkunç sabotaj

Hindistan'da demiryolu hattında meydana gelen patlamalarda, en az 100 kişi öldü

Abone ol

Hindistan'ın ticari merkezi olan Bombay kentinde iş çıkışı sırasında demiryolu hattını hedef alan bombalı saldırılarda ölü sayısının en az 135 olduğu, yaralı sayısının da 300 olduğu bildiriliyor.

Kentin emniyet müdürü A.N.Roy, trenleri ve tren istasyonlarına düzenlenen bombaların yol açtığı 7 patlamanın olduğu saldırılarda, 135 kişinin öldüğünü kaydetti. Bölgenin bakanı Vilasrao Deşmuk da yaralı sayısını 300 olarak açıkladı. Patlamalarla büyük bir kargaşa ve paniğin yaşandığı kentten televizyonlara yansıyan görüntülerde, sedyelerde ölüleri ve yaralıları taşıyan kanlar içindeki insanların dikkat çektiği belirtiliyor.

Yetkililerin, trenlerin en kalabalık olduğu saatte düzenlendiğini belirttiği saldırıların sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı. Ancak bölgeden haberlerde, saldırıların arkasında Hindistan'ın Pakistan ile sorunlu Keşmir bölgesinde mücadele eden, geçmişte de bazı bombalı saldırılar düzenleyen ayrılıkçı dinci militanların olabileceği şüpheleri dile getiriliyor.

-OLAĞANÜSTÜ KABİNE TOPLANTISI-

Bu arada, Başbakan Manmohan Singh, utanç verici eylem olarak nitelediği Bombay'daki bombalı saldırıların arkasında teröristlerin olduğunu söyledi. Başbakan, kabinesini de acil toplantıya çağırdı. Bombay'daki patlamaların ardından Hindistan'ın büyük kentleri de üst düzey alarm durumuna geçirilmişti. İçişleri Bakanı da televizyonda, önceden bir saldırı olacağı istihbaratı aldıklarını, ancak zamanı ve yerini bilmediklerini kaydetmişti.

-PAKİSTAN'DAN SALDIRILARA KINAMA-

Bombay'daki saldırılar Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Başbakan Şevket Aziz tarafından da dışişleri bakanlığı açıklamasıyla kınandı. Bakanlık açıklamasında, Pakistan'ın Bombay'daki saldırıları kuvvetle kınadığı belirtilerek, ''Devlet Başkanı ve Başbakanın da bu terörist eylemi kınadığı ve masum insanların canlarını kaybetmesi nedeniyle başsağlığı dilediği'' kaydedildi.

Öte yandan, Bombay'daki bombalı saldırıların ardından ABD'nin New York kentindeki metro hattında da güvenlik önlemlerinin artırıldığı bildirildi. New York polisi, metro hattında yoğun saatlerdeki rasgele yapılan çanta aramaları sıklığının artırıldığını, ek güvenlik görevlileri konduğunu belirterek, bu alınan tedbirlerin sadece önlem olduğunu ve kente yönelik belirgin bir tehdit bulunmadığını kaydetti.