BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.306,06
HABER /  GÜNCEL

Demirtaş'tan Lavrov görüşmesi açıklaması

Demirtaş, Moskova ziyaretinin "Türkiye karşıtı" olarak yorumlanmasının yanlış olacağını ifade etti.

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la yaptıkları görüşmede iki ülke arasındaki krizin diyalogla çözülmesi gerektiğini ifade ettiklerini belirterek, diyalog kanallarının açılması için HDP'nin üzerine düşeni yaptığını söyledi. Demirtaş, Moskova ziyaretinin "Türkiye karşıtı" olarak yorumlanmasının yanlış olacağını ifade etti.

HDP lideri Demirtaş, Moskova’da Lavrov ile görüştü
Moskova'nın Tekstilşiki semtinde Kürt İşadamları Derneği'nin açılısını yapan Demirtaş, Rusya ziyareti ve Lavrov'la yaptıkları görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ziyaretin, Türkiye Rusya arasındaki gerilim yükseldiği bir döneme denk gelse de uzun süredir planlandığını kaydeden Demirtaş, Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle bu ülkeyle iş yapan insanların ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

HDP'nin hem Türkiye içinde hem de uluslararası ilişkilerdeki gerilim yanlısı politikalara yönelik eleştirileri olduğunu dile getiren Demirtaş, uygulanan iç ve dış politikanın topluma zarar verdiğini söyledi. Demirtaş, "Hükümetin yaptığı bir hatanın bu şekilde doğrudan topluma çıkarılmasını da biz doğru bulmuyoruz. Bu konularda da ne yapabiliriz diye buradaki arkadaşlarımızla tartıştık. Dışişleri Bakanı Lavrov'la yaptığımız görüşmede de dile getirdik. Ortada bir kriz var ancak bunun Türkiye-Rusya arasında diplomatik ilişkilerle, diyalogla çözülmesi gerektiğini ifade ettik" diye konuştu.

Ziyaretin başka yerlere çekilmesi ve partilerine dönük hakaretamiz tutumları kabul etmediklerini belirten Demirtaş, şöyle devam etti:

"Parlamentoda üçüncü büyük grubuz. Kiminle ne görüşeceğimizi, ne yapacağımızı partimizin politikaları belirler. Bunlar da çok açık, şeffaftır. Kiminle görüşüyorsak biz aleni, açık düşüncelerimizi paylaşıyoruz. Hiçbir zaman gizli kapaklı işler yapmadı HDP. Kamuoyu önünde ifade ettiğimiz düşüncelerimiz ne ise, partimizin programına uygun çözüm önerilerimiz ne ise Amerika'da da Rusya'da da Avrupa'da da Ankara'da da aynı şeyleri söylüyoruz. Birbiri ile çelişen ilkesiz tutumlarımız yok. Rusya'nın uçağının düşürülmesiyle ilgili ilk gün ne söyledikse burada da onu söyledik."

“HDP ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR”

Demirtaş, Türkiye ve Rusya arasındaki diyalog kanallarının açılması için HDP'nin üzerine düşeni yaptığını dile getirdi. Milyonlarca insanı etkileyecek bir krizle karşı karşıya olunduğunu ifade eden Demirtaş, halkın mağdur olmamasının önemli olduğunu vurguladı.

Ziyaretinin "Kürt sorunun çözümü" ile ilgili olmadığının altını çizen Demirtaş, "Böyle bir beklentimiz, böyle bir arayışımız yok. Daha çok HDP'nin genel olarak Türkiye'nin demokratikleşmesine dönük siyasi tutumu dünyada ilgi çekiyor, ilgi görüyor. Bu da çok normaldir. Çoğulcu demokrasiyi savunan bir duruş sergileyen partimiz dünyanın her yerinde tabii ki ilgiyle karşılanıyor" ifadesini kullandı.

“ARACILIK TALEBİ OLMADI”

Demirtaş, Rus yetkililerden Ankara ve Moskova arasında aracı olmaları yönünde bir talep olup olmadığıyla ilgili soruya, "Hayır, bizden doğrudan böyle bir beklenti içerisine girilmedi" cevabını verdi.

Demirtaş, "Dışişleri Bakanlığı isterse kendi açıklama yapar. Ama bizden herhangi bir talep ve istekleri yok. Bizden doğrudan böyle bir beklenti içerisine girilmedi. Gelmeden önce bir Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile de görüştük iletmek istedikleri bir şey var mı diye. Bizim üzerimizden iletilmiş bir şey yok. Biz daha çok ziyaretimizin Türkiye karşıtı olarak yorumlanmasının yanlış olarak değerlendiriyoruz. Biz Türkiye toplumun çıkarını düşünüyoruz, AK Parti gibi düşünmek zorunda değiliz. Biz AK Parti’nin politikaların sert bir şekilde eleştiriyoruz" dedi.

HDP'nin Suriye'deki krizin çözüme ilişkin de görüşleri olduğunu dile getiren Demirtaş, "Suriye'nin gerçek halkları, kimlikleri, inançları, kendi öz varlıklarıyla yeni Suriye'de mutlaka var olmalıdır. Kürtler de buna dahildir. Tabii ki Suriye'de inkar edilmiş Kürt halkı da artık orada statüsüz yaşayamaz. Bunu herkes görmeli. Dış dünyanın buna karşı duyarsız kalacağına düşünmüyoruz" dedi.

Demirtaş, Rusya'da iletişim bürosu açma hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Rusya hukukunun parti temsilciği açmaya müsaade etmediğini aktaran Demirtaş, "Dolayısıyla başka bir formatta burada bir ilişki bürosu olabilir. Daha çok buradaki insanlarımıza yardım etmek, partimizin buradaki politikalarının görünür, tanınır hale getirmek amacıyla bir çalışmamız olacak" diye konuştu.

İKİLİ GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

Lavrov ve Demirtaş, ikili görüşmeye başlamaları öncesinde basına açıklama yaptı. Demirtaş, Türkiye ile Rusya arasında çok kritik bir gündemin yaşandığı dönemde bu ziyareti gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, Türkiye Rusya tarihi ilişkilerine çok önem verdiklerini dile getirdi. Türkiye-Rusya ilişkilerinde zorluk yaşanmasına çok üzüldüklerini belirten Demirtaş, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesine değindi. Demirtaş, şunları söyledi:

"Bu konuda hükümetin (Türkiye'nin) tutumunun yanlış olduğunu ifade ettik. Devletler arasında sorun yaşanabilir, krizler çıkabilir. Her zaman diplomasi kanallarının açık olması ve sorunların diyalog ile çözülmesi yolunu benimsedik. Şu saatten itibaren de bu krizin iki toplumu da etkilemeyecek ve zarar vermeyecek çerçevede ele alınması ve insanlara zarar vermeyecek boyutta çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye toplumunun, Türkiye'de yaşayan yurttaşların mevcut krizde bir sorumluğu yok. Hükümetin hatalı bir dış politikası olduğunu düşünüyoruz."

Lavrov da, HDP'nin Türkiye'de tüm etnik azınlıkları temsil eden bir siyasi platformu olduğunu iddia ederek bu çizgiyi her zaman desteklemeye devam edeceklerini ifade etti. Rusya ile Türkiye ilişkilerinin zor bir dönemden geçtiğini, bu konuya ilişkin görüşlerini daha önce de dile getirdiğini hatırlatan Lavrov, Rus uçağının düşürülmesinden sonra Türkiye'ye yönelik izledikleri politikanın Türk halkını hedef almadığını savundu. Lavrov, "Türk halkı ile dostluğumuzun yıllar süren geçmişi var. Kültürel, sosyal, ekonomik alanda ilişkilerimiz oldukça yoğun ve bu dostluğumuzun ilerde de devam edeceğini temenni ediyorum. Türk halkına karşı sıcak dost duygular besleyeceğiz" diye konuştu.

SURİYE’DEKİ GRUPLARA DESTEK TEKLİFİ

Demirtaş ile görüşmeler esnasında Suriye'deki durumu ele alacaklarını bildiren Lavrov, şöyle devam etti:

"DAEŞ tehdidine karşı karada savaşan Iraklı ve Suriyeli Kürtlerin olduğunu çok iyi biliyoruz. Onlar, Irak ve Suriye orduları ile beraber evleri için, topraklarında yaşama hakları için mücadele veriyorlar. Tabi ki, bu onların vazgeçilmez haklarıdır. Nasıl Hristiyanların, Yezidilerin, diğer azınlıkların topraklarında kalma, atalarının topraklarında yaşama hakkı varsa, onların da hakları var. Rusya, Suriye yönetiminin isteği üzerine Suriye'de gerçekleştirdiği terörle mücadele operasyonunda, terör ile karada, sahada mücadele edenleri desteklemeye hazırdır."