BIST 9.446
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.497,31
GÜNCEL

Demir ustalarının sıcak ve oruçla imtihanı

Siirt’te 500 derece ısısı olan ocak başında gün boyu çalışan demir ustaları, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutarken zorlandıklarını ancak buna rağmen mesleklerini yaşatmak için çalışmaya devam ettiklerini vurguladı.

Yaz sıcaklıklarına denk gelen Ramazan ayında bazı meslek grupları için işler zorlaşırken, demirciler ise bu listenin başında yer alıyor. Siirt Bakırcılar Çarşısı’nda sıcak demircilik yapan Zekeriya Eldemir (50), babadan kalan mesleği yaşatmak için 20 metrekarelik işyerinde aşırı sıcaklara aldırmadan çekiç sallıyor. 25 yıldır demircilik yaptığını anlatan Eldemir, kentte hava sıcaklığının 30 derece, ocak başındaki sıcaklığın ise 500 derecenin üzerinde olduğunu belirterek, “Ramazan ayında bu sıcaklardan zorlanıyoruz. Ama mecburuz, katlanıyoruz. Köylü kardeşlerimiz geliyor, onların iş yeriyle uğraşmasak olmak. Bu meslek dede ve babadan kalma meslektir. 25 yıldır bu mesleği sürdürüyorum. Balta, keser gibi tarım aletleri yapıyoruz" dedi.


Abdulvahap Atınç (42) adlı demir ustası ise ateşin yumuşattığı demiri çekiçle döverek şekillendirdiklerini, ancak yaptıkları tarım aletlerinin son yıllarda rağbet görmediği anlattı.

Sitene Ekle
Etiketler