BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Dayakçıların çalışma şartları berbat

Malatya'daki skandal sonrası dayakçı bakıcıları lanetledik elbirliğiyle. Peki hiç madalyonun öbür yüzüne bakan oldu mu? Mehmet Elkatmış'ın tespitleri düşündürücü.

Abone ol

TBMM İnsan Haklarıı İnceleme Komisyonu Başkanı Elkatmış, adli tıp raporuna göre, yuvada kalan 40 çocuktan 32'sinde kırık, çizik ve darp tespit edildiğini belirtti..

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, 0-6 yaş grubu çocukların kaldığı Malatya Çocuk Yuvası'nın fiziki şartlarının, personelin nitelik ve niceliğinin yetersiz olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

Elkatmış, komisyonun üyeleri AK Parti Erzurum Milletvekili Mücahit Daloğlu ve CHP Gaziantep Milletvekili Ahmet Yılmazkaya ile Malatya Valiliği'nde düzenlediği basın toplantısında, çocuk yuvasındaki incelemelerine ilişkin bilgi verdi.

Basın mensuplarına olayları ortaya çıkarmaları ve kamuoyunu bilgilendirmeleri nedeniyle teşekkür eden Elkatmış, şöyle konuştu:

''Olayların ortaya çıkmasının birçok yönden faydası olmuştur. Suçlu olanlar elbette ki cezalarını çekeceklerdir. Nitekim 2 soruşturma dosyası yürütülmektedir. 5 çalışan da tutuklanmış. Bu kurumlarda artık bu tür olaylara cesaret etmeye yanaşılamayacaktır, en azından sistematik olmayacaktır. Caydırıcı bir görev icra ettiğiniz için de teşekkür ederim.

Ayrıca toplumda bu tip kuruluşlara karşı 'burada suçlu insanlar yetişiyor, kötü şeyler oluyor' gibi önyargı ve imaj var. Bazen haklı, bezen haksız böyle bir imaj var. Bu olayın üzerine düşmeniz nedeniyle halkımız, yuvaların gerçek yüzlerini, buraların nasıl kuruluşlar olduğunu öğrenmiş oldu. Dolayısıyla toplumda bir duyarlılık oluştu.''

KOMİSYONUN TESPİTLERİ

Malatya Çocuk Yuvası'nın fiziki şartlar ve yuvada çalıştırılan personelin nitelik ve niceliği açısından yetersiz olduğunu tespit ettiklerini bildiren Elkatmış, sözlerine şöyle devam etti:

''15-20 çocuğa bir bakıcı anne bakıyor. Psikolog, sosyal hizmetler uzmanı, rehabilitasyon uzmanı yok. Görev tanımı yapılmamış, denetimler yetersiz. Genel Müdürlük'ten en son 2000 yılında denetime gelinmiş. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Sayın Vali'nin de denetim yapması lazım.''

Elkatmış, tutuklanan bakıcılarla cezaevinde görüştüklerini, bakıcıların ''olayların olduğu günlerde 48 saat nöbet tuttuklarını'' söylediklerini belirtti. Elkatmış, bakıcıların aylık 431 YTL ücret aldıklarını belirlediklerini de kaydetti.


''İHMALİ OLANLAR EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALI''

Devletin bu kurumlara sahip çıkacağını, ancak bu görevin sadece devlete ait olmadığını ifade eden Elkatmış, toplumun da yardımcı olması gerektiğini, şiddet olayları vesilesiyle bu duyarlılığın oluştuğunu düşündüğünü anlattı.

Elkatmış, toplumdaki duyarlılık sayesinde bu kuruluşlarda bundan sonra daha iyi işlerin olacağını söyledi. Olayda kusuru, ihmali olanların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini dile getiren Elkatmış, şunları kaydetti:

''Çocuklara kötü muamele yapıldığının ortaya çıkmasından itibaren gerekli işlemler yapılmaya başlandı. Olaydan sonra Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı ikişer müfettiş gönderdi. Malatya Barosu, çocuk hakları biriminden 2 avukatı konuları araştırmak üzere görevlendirmiş. Siyasi partilerimiz, heyetler gönderdi. Bu kuruluşlardan sorumlu Devlet Bakanı da geldi. Yargı olaya hemen el koydu.''

''32 ÇOCUKTA KIRIK, ÇİZİK VE DARP TESPİT EDİLDİ''

Mehmet Elkatmış, adli tıp raporuna göre, yuvada kalan 40 çocuktan 32'sinde kırık, çizik ve darp tespit edildiğini, ancak bunların ''bakıcı annelerin'' kötü muamelesinden mi yoksa çocukların kendi aralarındaki ısırma ve kavgalardan mı kaynaklandığını yargının ortaya koyacağını bildirdi.