BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,71
ALTIN 2.403,70

Davutoğlu’nun söylediği gibi

Davutoğlu’nun söylediği gibi

İngiliz The Economist'in seçime bir hafta, "Türk seçmeni demokrasi için oyunu CHP'ye versin" demesini değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun söyledikleri ilginç...

Davutoğlu, " Avrupa güçlenen Türkiye'nin bağımsız politikasından korkuyor.." diyor.

Bu sözcük Türkiye'nin geldiği nokta Ortadoğu'da yükselen değeri ve Batı'nın tarih boyu geleneksel korkularının yansıtılmasıdır...

Davutoğlu, The Economist'in yayını için söylediklerine bakalım...

"Çok orientalist bir yaklaşım bu. Batı'nın ana hastalıklarından biri. Türkler'de siyasi güç artımı olursa sonunun otoriter yönetime varacağı gibi yanlış bir öngörüye dayanıyor. Oysa, burada belirleyici olan halkın serbest iradesi, oyları. Türkiye'de halkın oylarıyla iktidarda bulunan seçilmiş bir hükümet bulunuyor. Anladığım kadarıyla ekonomisi güçlü, dış politikası bağımsız bir Türkiye, bazı dış güçlerde rahatsızlık yaratıyor. Olaylara yön veren bir Türkiye'den çok, kendisine söylenileni dinleyip, uygulayan, edilgen bir Türkiye arzu ediyorlar. Oysa, günümüzde durum, eskiye göre çok farklı. Tahminim, her türlü dış etkiye açık zayıf bir koalisyon hükümetinin kendileri için daha iyi olduğu inancı taşıyorlar. Eskilere dönmenin telaşı olarak görüyorum bu tür yorumları..."

Dasvutoğlu'nun bu tam isabet teşhisi yazıdaki niyeti olduğu gibi yansıtmaktadır.

Batı'nın İslam ülkelerine hükmetmeyi kendilerinde hak(!) gören işbirlikçi liderlerle hareket etmeyi doğal sayan anlayışı sarsılınca rahatsız oldukları ortaya çıkıyor...

Tayyip Erdoğan'ın sadece Türkiye'de değil İslam alemindeki yüksek karizması ve sahiplenme üslubu Batı'yı harekete geçme noktasına sürüklüyor!..

Bu "harekete geçme " de kendilerini rahatsız etmeyecek bir işbirlikçi oluşumu destekleyip Türkiye'de iktidar kılmak.

İşaret de CHP oluvermiş!...

İNGİLİZ The Economist dergisinin çağrısına , CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'dan sert tepki gösteriyor... Arıtman, yeni CHP'nin bir ABD projesi olduğunu söylüyor.

Arıtman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, The Economist'in çağrısından rahatsız olmadığını, aksine gurur duyduğunu söylediğini hatırlatarakşöyle diyor.

"Bundan dolayı hiçbir rahatsızlık duymamıştır, bu da bu güçlerle arasındaki işbirliğini gösterir. Yoksa bir CHP genel başkanının, Atatürk'ün koltuğunda oturan birinin, emperyalizmin ve kapitalizmin böyle bir desteğinden üzüntü ve utanç duyması, reddetmesi gerekirdi"

Seçimlerden sonra Başbakan Erdoğan'ın tavırlarının çok önemli tecrübelerle belirleneceği açıktır...

Türkiye'nin etrafındaki sarmalları görmüş olarak...