BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,62
ALTIN 2.392,68
HABER /  DÜNYA

Davutoğlu’ndan Mısır değerlendirmesi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Mısır halkının iradesine saygı duyan yönetim iş başına gelir, o zaman Türk-Mısır ilişkileri bugün olduğun...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Mısır halkının iradesine saygı duyan yönetim iş başına gelir, o zaman Türk-Mısır ilişkileri bugün olduğundan çok daha ileri düzeylere hep birlikte taşınır” dedi.
Bakan Davutoğlu, Katar’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Yarın sabah yeni Katar Emiri’nin göreve başlamasından sonra Katar’a ilk ziyareti olduğunu söyleyen Davutoğlu, Katar’da ikili ziyaret gerçekleştireceğini belirtti. Davutoğlu, Katar’dan Bahreyn’e geçerek ikili temaslarda bulunacağı ve Asya İşbirliği Diyoloğu toplantısına katılacağını kaydederek, Bahreyn’den İran’a geçerek, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılacağını söyledi. Toplantıya KKTC ve Türk Konseyi’nin konseyi gözlemci olarak katılacağını aktararak, toplantının KKTC’nin tanıması bakımından önemine değindi. Ayrıca Davutoğlu Tahran’da ikili görüşmelerde de bulunacağını belirtti.
Türkiye-Mısır ilişkileriyle ilgili Davutoğlu, "Mısır halkının 2012 yılında ilk defa iradesini ortaya koydu. Bu sene 3 Temmuz’da gerçekleşen askeri darbeye gösterdiğimiz tepki aslında Mısır halkına, Mısır halkının iradesine duyduğumuz saygının bir sonucudur. Biz Mısır halkının iradesine saygı duyduğumuz için bu darbeye açık ve ilkeli bir tavır sergiledik. Mısır’da demokrasinin kökleşmesi, yerleşmesi bölgede bezer talepleri bulunan diğer ülke halklarına da ümit verecektir. Sayın Başbakanımızın Moskova ziyareti öncesi yapmış olduğu açıklamalar ilkesel tutumun devamı mahiyetinde açıklamalardır" dedi.

“TÜRK-MISIR DOSTLUĞU EBEDİDİR”
Davutoğlu, Mısır geçici yönetiminin Türkiye’nin Mısır Büyükelçisi ile ilgili kararı kendilerine bildirdiğini söyleyerek, "Bizde mütekabiliyet esasına bağlı olarak aynı tepkiyi verdik. Bu kendi ülkemize ve savunduğumuz ilkelere duyduğumuz saygının gereğidir. Ancak şunu da her zaman vurguladık, vurgulamaya devam edeceğiz. Türk-Mısır dostluğu ebedidir, bugünler geçer, Mısır halkının iradesine saygı duyan yönetim iş başına gelir, o zaman Türk-Mısır ilişkileri bugün olduğundan çok daha ileri düzeylere hep birlikte taşınır. Bu geçici krizleri her zaman biz aşılabilir, olağanüstü bir dönemden geçen dost ve kardeş bir ülkenin içinde yaşanan gelgitler olarak değerlendiririz. Ama Türk -Mısır dostluğu problemleri aşacak güçtedir" dedi.
Mısır Büyükelçisi Botsalı’nın ilk fırsatta Türkiye’ye döneceğini söyleyen Bakan Davutoğlu, "Bu anlamda önümüzdeki saatler itibariyle çok da geç olmadan döner" ifadelerini kullandı.
P5+1 görüşmeleriyle ilgili olarak Davutoğlu, müzakerelere destek verdiklerini ifade etti. Davutoğlu, “Görüşmelerde olumlu işaretler var. Ancak son anda ortaya çıkan krizlerin aşılması müzakerelerde problem olarak gündemde oldu. Şimdi bütün tarafların ortak olarak kabul ettiği bir şey var: Tahran Anlaşması kaçırılmış bir fırsattı. Çünkü o zaman İran daha yüzde 20 uranyum zenginleştirmesini yapmamıştı. Bugün yüzde 20 zenginleştirme yapıldıktan sonra geriye döndürülür onun müzakeresi yapılıyor. Tahran Anlaşması uygulanmış olsaydı, bu mesele o günlerden bugünlere çoktan çözülürdü ve karşılıklı anlayış oluşmuş olurdu. Şimdi tekrardan taraflarla görüştüğümde bari ‘bu fırsatı kaçırmayın’ diyorum. Ümit ederiz ki buradan geriye dönüş olmaz. Bu kriz her şeyden önce psikolojik bir krizdir, karşılıklı güven olmamasından kaynaklanan bir krizdir. Bunun aşılması o anlamda ilk aşama. Burada her şeyin çözülmesini beklememek lazım. Bu anlaşmadan rahatsız olanlar olabilir. Bu anlaşma bölgemizde tansiyon düşmesine, uluslar arası alanda yeni bir işbirliği alanının oluşmasına yol açacaktır. Dolayısıyla Türkiye bu konuda her türlü desteği veriyor” şeklinde konuştu.

MISIR BÜYÜKELÇİSİ’NİN MISIRLI YETKİLİLERLE GÖRÜŞTÜĞÜ İDDİASI
Mısır Büyükelçisi Botsalı’nın Mısırlı yetkililerle görüştüğü sırada haberin ortaya çıktığı iddialara yönelik olarak Davutoğlu, “Diplomatik teamüllere uymayan bir davranış. Sabah erken saatlerde haber bana ulaştı. Fakat nihai olarak görüşme gerçekleşmeden bir spekülasyon yapmak, haberi paylaşmak doğru olmadığı için dikkat edersiniz soğukkanlı şekilde bekleyişimizi sürdürdük. Ülkeler arasında kriz olabilir, her zaman bu kriz dönemlerinde bile diplomatik nezakete saygı gösterilir” diye konuştu.
Büyükelçi Botsalı’nın moral bozukluğu yaşayıp yaşamadığı sorusu üzerine Davutoğlu, Türk Büyükelçileri’nin çok daha zor, çetin şartlardan geçtiklerini belirterek, “Krizleri idare etmeyi de biliriz, bu krizlerin müteakip dostluklarımızı da pekiştirmeyi de biliriz. Yeter ki Mısır halkının iradesi tecelli etsin” dedi.
(İHA)