BIST 9.916
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.445,13
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu'ndan Barzani'ye özel hediye

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IBKY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile biraraya geldi.

Abone ol

Görüşmenin ardından Türk diplomatik kaynaklar, “Suriye ve Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelere ilişkin ortak tutum ve kaygılara sahibiz” açıklaması yaptı.

Davutoğlu-Barzani görüşmesi dün Dışişleri Konutu’nda planlanandan 15 dakika geç başladı. 2 saat süren görüşmeye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Irak dairesinden yetkililerin yanı sıra IBKY Hükümet Sözcüsü Safin Dizayi ve IBKY Tabii Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami katıldı.

MUTAT ZİYARET

Davutoğlu, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, Barzani’nin ziyaretini “Mutat bir ziyaret” olarak tanımlayarak görüşmede, Irak ve Suriye’deki son gelişmeler ile ikili ekonomik ilişkilerin ele alınacağını söyledi. Diplomatik kaynaklar görüşmeye ilişkin şunları kaydetti:

İLİŞKİLERİ GELİŞTİRECEĞİZ

“Irak’ta ikili ilişkileri görüştük, enerji alanındaki işbirliği ve diğer işbirliği alanlarını görüştük. Bu konuda her şeyin mükemmel gittiğini her alanda ilkleri geliştirmek istediğimizi konuştuk. Irak’taki son gelişmeler ayrıca değerlendirildi. Özellikle son dönemde artan şiddet olaylarından duyulan endişe ve endişenin neden kaynaklandığı ve nasıl giderilebileceği konusunda karşılıklı görüş alışverişi yapıldı.

SURİYE’DE ORTAK KAYGI

Suriye konusu kapsamlı şekilde görüşüldü. Suriye ve Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelere ilişkin ortak tutum ve kaygılara sahip olduğumuz açığa çıktı. Suriye’nin geleceğine ilişkin yeni bir Suriye’nin bütünlük ve demokratik Suriye konusunda benzer mesajları veriyorlar. Onlar da bölgeye bakışları hakkında bilgi verdiler. Kapsamlı bir bilgi alışverişi oldu. Kürt Ulusal Konferansı hazırlık toplantısı hakkında bilgi istedik. Bilgi verdiler. Kürtlere karşı bir tutumumuz yok. Kürtlerin diğer ülkelerde de eşit haklara sahip olmaları için çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledik. Önemli olan sınırlara, uluslararası hukuka saygı, teröre ve şiddete karşı açık bir tutum alınması mesajımızı yineledik.”

MESNEVİ HEDİYE ETTİ

Diplomatik kaynaklar, Barzani’nin bir Mevlana hayranı olduğunu öğrenen Davutoğlu’nun kendisini aralık ayındaki Şeb-i Aruz etkinliklerine davet ettiğini ve Mesnevi’nin orjinal dilinde bir kopyasını hediye ettiğini belirtti. Barzani, Ankara’daki temasları kapsamında bugün de Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüşecek.