BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,67
ALTIN 2.410,50
HABER /  DÜNYA

Davutoğluna en kral iltifat

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Riyad'ta Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile görüştü. Kralın övgülerine mazhar oldu.

Abone ol

Davutoğlu'nun, gezisinin son gününde, Kral Abdullah ile Riyad'daki sarayında görüşmesinde, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Veliaht Prens Sultan Bin Abdulaziz ve Dışişleri Bakanı Suud Al Faysal da hazır bulundu. Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

Basına kapalı yapılan görüşmede Suriye-Lübnan ilişkilerinin de ele alındığı, Davutoğlu'nun Filistinlilerin arasında uzlaşının sağlanamamış olmasının bu meseleye zarar verdiğini ifade ettiği öğrenildi.

ŞİRKETLERDEN MEMNUN

Görüşmede, İran'ın nükleer dosyası ile ilgili Türkiye'nin çabaları anlatıldı. Körfez ile Türkiye'nin kurduğu mekanizmalar, Körfez ülkeleri ile Türkiye formu KİK konuşuldu.

Kral Abdullah'ın Türk şirketlerinden duyduğu memnuniyeti ise “Türkiye'nin körfez ülkeleri nezdindeki büyük değeri vardır. Suudi Arabistan nezdinde de kuvvetli bir mevkiniz var” şeklinde aktardığı öğrenildi.

SAVUNMA ANLAŞMASI GÜNDEMDE

Türkiye ile Suudi Arabistan savunma anlaşmasının da gündemde olduğu ve bu konuda çalışmaların sürdüğü ifade edildi. Bu arada Türkiye'nin Mekke-Medine arasındaki hızlı tren projesine dahil olmak istediği ifade edildi, kültürel meseleler konuşulurken Kabe'deki Revaklar meselesi de ele alındı. Kültürel konular çerçevesinde öğrenci ve öğretim üyesi değişikliği de gündeme geldi. Öte yandan hem Davutoğlu hem de Kral Abdullah, yükselen İslamofobiden duyulan rahatsızlığı dile getirirken, İsviçre'deki minare yasağı konuşuldu.

TÜRK OKULUNU ZİYARET ETTİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, resmi ziyaret için bulunduğu Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, Türk okulunu ziyaret etti. Davutoğlu, öğrenciler ve öğretmenlere hitap ettikten sonra, konuştuğu kürsüye bazı çocukları çağırdı ve kendisinden neler istediklerini sordu. Oldukça ilginç cevaplar alan Davutoğlu'nun, en çok "Büyüklerimiz dürüst olmalı" sözünden etkilendiği ve bu sözlerin sahibi çocukla yakından ilgilendiği dikkati çekti. Davutoğlu, ana sınıfını gezdiği sırada da çocuklara, "Anne ve babalarınıza selam söyleyin. Ne diyeceksiniz bakalım çocuklar anne ve babanıza, kimin selamını söyleyeceksiniz?" diye sordu. Çocuklar, "Ahmet Amcanın selamını söyleyeceğiz" dediler. Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu da ana okulundaki çocuklara hediyeler verdi.