BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,74
ALTIN 2.429,60
HABER /  DÜNYA

Davutoğlu, Alman mevkidaşıyla görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Biraz önce Alman Dışişleri Bakanı ile bir görüşme daha yaptım. Ondan aldığım bilgi ve diğer temaslarımız ...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Biraz önce Alman Dışişleri Bakanı ile bir görüşme daha yaptım. Ondan aldığım bilgi ve diğer temaslarımız neticesinde Genel İşler Konseyi AB adına Türkiye’de faslın açılmasına karar verdi” dedi.
Alman Dışişleri Bakanı ile Doha’da yapılan görüşmede birlikte bir süreç yürütme konusunda bir ketin üzerinde mutabık kaldıklarını belirten Davutoğlu, “Bu metinde çok açık bir şekilde faslın açıldığı karara bağlanıyor. Diğer teknik ve prosedürler toplantıların iki tarafça da uygun olan zaman dilimi içinde özellikle ilerleme raporu ile paralel bir şekilde yapılması kararlaştırılıyor. Önemli olan böyle bir kararın alınması ve faslın geri dönülmez bir karar ile açıldığının teyit edilmesiydi. Önümüzdeki aylar içinde sadece bu fasılla ilgili değil, diğer fasıllarla ilgili çalışmalar sürecek” diye konuştu.

"23. VE 24. FASIL DA DERHAL AÇILMALI"
Türkiye AB ilişkilerine engel teşkil edecek bir hususun aşıldığı belirten Davutoğlu, Türkiye için AB hedefinin bir stratejik vizyon hedefi olduğunu, AB’nin de Türkiye’nin üyeliğinin aynı stratejik perspektifte değerlendirilmesini ümit ettiklerini söyledi. Davutoğlu, “Hayırlı olmasını diliyorum. Önemli olan Türkiye AB ilişkilerinin stratejik bir perspektifte değerlendirilmesi ve bu düzeyde tutulmasıdır, hiçbir iç siyasi kaygının bu stratejik perspektifi gölgelememesi önemlidir. Katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum. Ümit ederim bundan sonra böyle bir kısa dönemli de olsa bir kriz yaşanmaz, Türkiye AB treni en hızlı bir şekilde yürür. Metnin ilk cümlesi AB’nin bu faslın açıldığını ilan etmesidir. Hiçbir şekilde erteleme söz konusu değil, bu kararın gözden geçirilmesi söz konusu değil. Sadece prosedürel ve bazı seromoniel toplantıların tarihi ileride tayin edilecek. Muhteva itibari ile de usul itibari ile de fasıl açılmıştır. Biz sadece 22. faslı değil, 23. ve 24, faslın da derhal açılmasını istiyoruz. 22. fasıl açıldı, bu mesele bizim için kapandı. Önümüze bakalım, herhangi yanlış ve eksik yorumdan kaçınalım” ifadelerini kullandı.
(İHA)