BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Darbeci Paşadan itiraf gibi savunma

Darbe yapmakla suçlanan Çetin Doğan kan akıtma için 'cumhuriyeti koruma' dedi. Sonra Star TV'de çark etti.

Abone ol

Cami bombalama ve Türk jetini düşürme eylemlerinin yer aldığı Balyoz darbe planını hazırlayan cuntaya başkanlık eden Org. Çetin Doğan, suçunu itiraf etti. Doğan, hazırlanan tüyler ürperten senaryolar için "Cumhuriyeti koruma ve kollama görevi" dedi.

STAR'DA ÇARK ETTİ

Hazırlanan planları genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının da bildiğini savunan Doğan, Akşam çıktığı Star TV'de çark etti.

Balyoz Güvenlik Harekât Planı'nda imzası bulunan eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan, dün ilginç bir tavır sergiledi. Doğan, t24 adlı internet sitesine yaptığı açıklamada darbe planını kabul etti. Camilerin bombalanmasını içeren senaryoların "Cumhuriyet'i koruma ve kollama görevinin gereği olarak hazırlandığını" iddia etti. TSK'da her kademede mevcut planları gözden geçirmek üzere harp oyunu, plan tatbikatı ve seminerler yapıldığını savundu. Ancak kısa bir süre sonra fikir değiştirdi.

Star TV'de Uğur Dündar'ın sunduğu Ana Haber programına çıkarak belgeleri inkâr etti. TSK'nın Anayasa'dan aldığı yetkiye dayanarak Cumhuriyet'i iç ve dış tehditlere karşı korumaya yetkili olduğunu belirten Doğan, bu doğrultuda yapılan bütün faaliyetlerden Genelkurmay Başkanlığı'nın haberdar edildiğini ifade etti. Taraf Gazetesi'ni de şöyle suçladı: "Bu senaryoyu hasta kafalı insanlar hazırlar. Hasta kafalı insanlar bu senaryoyu kendi gazetelerinde yayınlar. TSK'dan bu tarz bir eylemi düşünmek çok yanlış, hele bir de halkımız için mukaddes sayılan yerlere bu tarz bir eylem planı mevcut TSK içerisinde olanların yapabileceği hiçbir şey değildir."

Doğan, t24'e yaptığı açıklamada ise şu görüşleri dile getirmişti:

"TSK'da her kademede mevcut planları gözden geçirmek üzere harp oyunu, plan tatbikatı ve seminerler yapılması doğal bir uygulamadır. Ordu komutanlığı yaptığım 1999-2003 yıllarında (önce Ege Or.K.lığı bilahare Birinci Or.K.lığı) elbette ordu harp oyunları ve seminerler düzenlenmiş ve bu etkinliklere Ordu Komutanlığı bünyesinde görevli subay ve generaller katıldığı gibi KKK ve Genelkurmay başkanları ve beraberindeki getirdikleri general ve subaylar gözlemci olarak katılmışlardır. İç tehdit sadece bölücü tehdidi değil, irticai tehdidi de kapsar. TSK'nın, nitelikleri Anayasa'da yazılı Türkiye Cumhuriyeti'ni her türlü dış ve iç tehditlere karşı koruma ve kollama görevi bulunmaktadır. İç tehdide karşı koruma görevi kapsamında TSK'nın her kademesinde elbette planları vardır. Bununla ilgili olarak Gnkur. Hrk. Başkanlığım döneminde İçişleri Bakanlığı ile protokol de imzalanmıştır. Bu kapsamda EMASYA (Emniyet ve Asayiş) planları seminerlerde elbette ele alınmıştır."

28 ŞUBAT SÜRECİNİN AKTÖRLERİNDENDİ

28 Şubat sürecinin aktörleri arasında yer alan Doğan'ın ismi ikinci Ergenekon davası sanığı Mustafa Balbay'ın günlüklerinde de geçiyor. Balbay'ın dava dosyasına giren notlarında, Doğan'ın AK Parti'nin iktidara gelmesinin ardından "o gün" diye kodladığı darbe hazırlığına başladığı öne sürülüyor. Günlükteki notlara göre, Doğan, 'o gün'e hazırlık amacıyla önceden planladığı ameliyatı erkene alıyor. 'Düşsel bir öykü' başlığını taşıyan bölümdeki söyleşide, darbe girişimlerine karşı çıkan dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün 'ya değişeceği, ya gideceği'ni söylüyor.

İŞTE STAR HABERDE YAPMIŞ OLDUĞU AÇIKLAMA:

 

İŞTE O BALYOZ EYLEM PLANI