BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Darbe lobisi Mısır'a para yağdırıyor

Demokrasiyi ve İslam'ı tehdit olarak gören IMF ve Körfez monarşileri Sisi cuntasına yardım için sıraya girdi.

Abone ol

Mursi iktidarından esirgediği 4.8 milyar doları serbest bıraktı. Emirlikler ve Kuveyt'in yardımı ise 12 milyar doları buldu.

Mısır’da Müslüman Kardeşler’in lideri Muhammed Bedii hakkında “şiddeti körüklemek” iddiasıyla tutuklama kararı çıkarıldı. Mısır resmi haber ajansı MENA’nın aktardığına göre, Bedii,53 kişinin ölümü, yüzlerce kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olaylarda “şiddeti körüklemek”le suçlanıyor. Savcılık ayrıca aralarında Bedii’nin yardımcısı Mahmud İzzet ile Müslüman Kardeşler’in önde gelen isimlerinden İssam el Eryan ile Muhammed el Beltagi’nin de bulunduğu 10 kişi için tutuklama kararı çıkardı. Müslüman Kardeşler sözcüsü Cihad el Haddad, henüz kimsenin gözaltına alınmadığını belirterek, söz konusu suçlamaların darbecilere karşı direnişi kırmak için atılmış bir adım olduğunu belirtti. Mısır İnsan Hak ve Hürriyetleri Savunma Merkezi de aralarında kadın, yaşlı ve çocukların da bulunduğu 690 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

‘Takvimi’ herkes redddeti

Öte yandan geçici olarak atanan Adli Mansur’un seçim takvimi ne Müslüman Kardeşler’den, ne de muhalif gruplardan destek bulabildi. Şubat 2011’de Hüsnü Mübarek rejiminin yıkılmasının ardından ortaya çıkan en büyük muhalefet grubu Ulusal Kurtuluş Cephesi, geçiş planı üzerinde çalışılması gerektiğini belirtiyor. Temerrüt (İsyan) hareketi de geçiş kararnamesini reddetti. Müslüman Kardeşler hareketi ise Mursi görevine döndürülmediği sürece hiçbir öneriye kapı açmıyor.

Mursi ‘güvenli’ yerdeymiş

Öte yandan Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Bedr Abduletti, Muhammed Mursi’nin ‘güvenli bir yerde olduğunu’ kendisine henüz bir suçlama yöneltilmediğini açıkladı. Abduletti, “Mursi güvenliği için gizli ve güvenli bir yerde bulunuyor. Kendisine saygılı ve itibarlı bir şekilde davranılıyor” dedi.

DARBECİLERE 17 MİLYAR DOLARLIK DESTEK

Mısır tarihinin seçimle iş başına gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi’yi deviren darbecilere dünyadan dolar yağıyor. Demokrasinin gelişimiyle saltanatlarını kaybetme korkusu yaşayan Arap monarşileri darbeci yönetime para yağdırıyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ardından Kuveyt Bakanlar Kurulu işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Abdullah el-Mübarek es-Sabah, ülkesinin Mısır’a 4 milyar dolar yardımda bulunacağını açıkladı. Kuveyt Resmi Haber Ajansı’nın (KUNA) haberine göre, Sabah, Mısır halkının hassas durumu ve artan sıkıntıları nedeniyle ülkesinin 4 milyar dolar yardımda bulunmak üzere anlaştığını belirterek, bu yardımın 2 milyar dolarının kredi, 1 milyar dolarının hibe, 1 milyar dolarının ise petrol ve petrol ürünleri olarak sağlanacağını söyledi. Önceki gün de Mısır’a resmi bir ziyarette bulanan BAE heyeti 3 milyar dolar destek vereceğini açıklamıştı. Suudi Arabistan da darbeci yönetime 5 milyar dolar destek vereceğini duyururken IMF ise 14,8 milyar dolarlık kredi paketini onaylayacağını açıklamıştı. Böylece Mısır’da darbeci yönetim 16,8 milyar dolarlık yardımı garantilemiş oldu.

Sabah namazında katletmişlerdi

Geçtiğimiz pazartesi sabah namazında meydana gelen katliamda namazın ikinci rekatındaki yüzbinler askerler tarafından taranmıştı. Katliamda 53 kişi şehit olurken 500 kişi de yaralanmıştı.

Keskin nişancı tek tek vurdu

Katliama ilişkin ortaya çıkan ilk görüntülerde de Cumhurbaşkanlığı Muhafızları Komutanlığı’nın tepesinde görülen keskin nişancılar kalabalığa hedef gözeterek ateş ettiği tespit edilmişti.

KENDİ ÖLÜMÜNÜ ÇEKTİ

Mısır’da darbecilerin katlettiği 53 kişiden biri de Ahmed Assem isimli bir fotoğrafçı. Assem Cumhurbaşkanlığı Muhafız Komutanlığı önündeki katliamda kamerasıyla kayıttaydı. Göstericiler darbecilerin tutukladığı devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin tutulduğu yer olan Komutanlık binası önünde sabah namazındaydı. Birden Komutanlığın çatısında beliren keskin nişancılar sabah namazının ikinci rekatını kılan halkın üzerine ölüm yağdırmaya başladı. O anda yüzbinlerce kişiyle birlikte alanda bulunan fotoğrafçı Ahmed Assem de kamerasıyla katliamı kayıt altına alıyordu. 26 yaşındaki kameraman, kemarasını göstericilere ölüm kusan tetikçilere çevirdi. Komutanlığın tepesinde siper alan keskin nişancı ve hemen yanında duran askeri üniformalı bir kameraman da katliamı kayda alıyordu. Assem’in kamerası da onları onlardan habersiz kayda alıyordu. Çok geçmeden çatıdaki keskin nişancı Assem’in kamerasının kendilerini çektiğini farekediyor ve namlusunu ona çeviriyor. Ve Assem’in kaydettiği son görüntüler kendisine yönelen keskin nişancının tetiği çekmesi oluyor. Kamera karanlığı gömülüyor. Mısırlı fotoğrafçı Assem’in resmi olarak ölenler arasında olup olmadığı henüz açıklanmadı ama İngiliz Telegraph gazetesi muhabirin hayatını kaybettiğini yazdı.